Hlavní obsah

Běžkyni Šobuchovové zkrátila WADA trest za doping. Pomohla odhalit další hříšníky

Světová antidopingová agentura (WADA) zkrátila ruské vytrvalkyni Liliji Šobuchovovou o sedm měsíců trest za doping. Zdůvodnila to významnou spoluprací sedmatřicetileté běžkyně při odkrývání dopingových praktik. Distanc Šobuchovové tak vypršel v neděli.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters, Reuters

Plakát v sídle Světové antidopingové agentury (WADA) - ilustrační snímek

Článek

Přitom začátkem srpna Mezinárodní atletická federace (IAAF) Šobuchovové trest za nesrovnalosti v hodnotách hemoglobinu v biologickém pasu naopak zpřísnila. K původním dvěma letům jí přidala dalších 14 měsíců, takže zákaz startů měl závodnici vypršet v březnu příštího roku.

IAAF zároveň anulovala všechny výsledky Šobuchovové od roku 2009, takže ruská běžkyně přišla o tři vítězství v maratónu v Chicagu a triumf v Londýně v roce 2010.

"Paní Šobuchovová v květnu 2014 kontaktovala WADA s cílem poskytnout významnou pomoc. Od začátku měla na vědomí, že se dopustila porušení antidopingový pravidel. Informace a dokumenty, které předložila, měly velkou cenu při odhalování a vyšetřování antidopingových prohřešků spáchaných jinými jedinci včetně členů doprovodu sportovců," uvedla WADA v prohlášení bez bližších podrobností.

Podle loňské reportáže televizní stanice ARD Šobuchovová v roce 2012 údajně zaplatila 450 000 eur (zhruba 12,4 miliónu korun) ruským funkcionářům, aby unikla trestu za doping a mohla startovat na olympijských hrách v Londýně.

Reklama