Hlavní obsah

Zdraví drží, forma taky. Ale soupeři můžou Veselého trápit víc než v Moskvě

Peking

Zdravotním trablům a z nich plynoucí nejistotě navzdory vybojoval předloni v Moskvě světové zlato. Ve středu od 13.05 SELČ bude Vítězslav Veselý v Pekingu usilovat o uhájení své oštěpařské vlády. Jak na tom je česká jednička ve srovnání s minulým šampionátem?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý bude ve středu bojovat o světový titul.

Článek

PSYCHIKA

Rolí obhájce se nezaobírá. „To je zajímavé tak pro média, v sektoru to kvůli tomu nebudu mít lehčí,“ ví. Přesto mu vědomí, že už zná cestu k velkému triumfu, může oproti rivalům drobnou výhodu poskytnout. Navíc ve 32 letech nabral zase další zkušenosti. „Mladší můžou být přemotivovaní a zbytečně bláznit,“ odhadoval.

FORMA

Obdobná jako před dvěma lety. Do Moskvy jel se sezónním maximem 87,68 m, letos už o 18 cm přehodil hranici 88 metrů. Rovněž stabilita výkonnosti mírně nahrává letošní sezóně, kdy 87 metrů přehodil třikrát, před minulým MS se mu to povedlo dvakrát. Po kvalifikaci si pochvaloval, že mu na splnění limitu stačil jen lehce naběhnutý hod.

SOUPEŘI

Zde je rozdíl výraznější, kvalita disciplíny vzrostla. Do Moskvy jel Veselý jako druhý muž tabulek za Tarabinem, letos je šestý, byť druhý Walcott do finále neprošel. „Spousta lidí může hodit daleko. Hlavně Finové, kteří házeli stabilně daleko po celou sezónu, předvedou to své i tady,“ očekává Veselý.

ZDRAVÍ

Alfa a omega předloňské cesty za zlatem. Od závěrečného soustředění Veselého trápilo levé koleno, v Moskvě se přidala žaludeční viróza. I letos se ozývají oštěpařské bolístky, kvůli tříslu nedokončil závod Diamantové ligy v New Yorku. Současný stav nechtěl příliš rozebírat. „Zdraví drží,“ ohlásil po kvalifikaci a viditelně ho nic neomezovalo.

Reklama