Hlavní obsah

Pařba v Pekingu! Polský kladivář po večírku zaplatil taxikáři zlatou medailí

Michal Osoba (Peking)Sport.cz

Vrhači umějí slavit, o tom není pochyb. Ale na nedělní večírek v Pekingu asi polský kladivář Pawel Fajdek dlouho nezapomene. Pokud si z něj tedy vůbec něco pamatuje…

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Takhle si polský kladivář Pawel Fajdek užíval zlatou medaili při vyhlášení vítězů na MS v Pekingu, později však svůj klenot nechal v taxíku.

Článek
Fotogalerie

Když přijel po noční šichtě domů jeden z pekingských taxikářů, asi se jeho nejbližší divili, co si s sebou přinesl. Zlatou medaili z atletického mistrovství světa za hod kladivem. Toto platidlo totiž podle čínských médií zvolil Fajdek cestou na hotel z večírku, na němž slavil svůj nedělní triumf.

Šestadvacetiletý Polák v Ptačím hnízdě potvrdil roli jedničky této sezóny, výkonem 80,88 m vybojoval zlato. Jenže když se druhý den ráno probudil, cenný kov u sebe neměl. A tak polská výprava ihned kontaktovala policii.

Zlato ztratil i Změlík

Ta pak v duchu filmu Pařba ve Vegas spolu s Fajdekem rekonstruovala události předchozí noci, až se podařilo najít taxikáře, u něhož měl Polák zlato zapomenout. Jenže, jak píše britský deník Independent, řidič policistům vysvětlil, že mu medaili Fajdek dobrovolně předal v rámci placení.

Kladivářův manažer Czeslaw Zapala sice později informace britského deníku dementoval, nicméně polští novináři pokrývající šampionát potvrdili, že Fajdek toho na večírku po svém triumfu nevypil málo... S medailí se však opět shledal a snad si bude dávat větší pozor.

Zlato zapomenuté v taxíku ostatně pamatuje i český olympijský vítěz Robert Změlík. V Barceloně před 23 lety mu podle jeho slov vypadla z ledvinky, když ho řidič taxíku žádal o podpis. I pro desetibojaře měla ztráta cenného kovu dobrý konec…

Reklama