Hlavní obsah

Drahotovou si dobírá kouč, v čínské výhni je jí zima

Čeká ji závod, jaký ve své raketově se rozvíjející kariéře nezažila. Poprvé se Anežka Drahotová může na seniorské světové soutěži řadit mezi kandidátky na medaili. A poprvé ve velkém závodě, do něhož vyrazí v pátek, nemá za soupeřky Rusky, které po sérii dopingových prohřešků do Pekingu nepřijely.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Ivo Piták a chodkyně Anežka Drahotová.

Článek

„Je to zvláštní situace, nevím, jak se to na vývoji závodu podepíše," přemítá Drahotová. Vždyť reprezentantky chodecké velmoci vyhrály posledních sedm světových šampionátů...

Drahotová do Asie vyrazila jako první z českých atletů, v Pekingu se ale objevila jako poslední. Jedenáctidenní aklimatizační pobyt totiž absolvovala v japonské Cukubě, kam její kouč Ivo Piták opakovaně jezdil se svými svěřenkyněmi před šampionáty v Asii.

„Byla jsem moc ráda, že jsem na trenéra dala. Cukuba je univerzitní městečko s parky, Japonci byli ochotní, ale i hodně striktní. Třeba v bazénu každou půlhodinu zapískali, že je čas na odpočinek a všichni jsme museli z vody," popisovala juniorská mistryně světa.

Budíček už před pátou

Drahotová už se aklimatizovala na časový posun a zvykala si i na brzký budíček. Její závod totiž startuje v pátek 8:30 čínského času (2:30 SELČ). „Takže vstávat tak ve 4:50, lehkou snídani... Nevyhovuje to asi nikomu, ale většinu těžkých tréninků absolvujeme dopoledne. Navíc na vytrvalostní trati člověk nemusí být hned od začátku tak nabuzen," vysvětluje chodkyně.

Z pekingské výhně i díky brzkému startu závodu obavy nemá. Dokonce má v Pekingu opačný problém. „Trenér si ze mě dělá srandu, ale mně je tady všude zima, ač je to zvláštní," usmívá se.

Formu má, teď už jen s trenérem vymyslet medailovou taktiku. „Hodně jsme o tom přemýšleli, ale závod má tisíc variant. Určitě se nepoženu dopředu a budu se chtít držet s ostatními. A posledních pět kilometrů už se jde, co to dá," ví.

Reklama