Hlavní obsah

Zuzka je jako Bolt, smekal Dvořák, jehož vytočil čínský fanoušek

Peking

Postavil se, aby měl dokonalý výhled na celý ovál. V tom dostal šéftrenér atletů Tomáš Dvořák spršku vody za krk. „Když závodí jejich, všichni stojí, a když běžela naše, mohl se zbláznit. To jsem se vytočil pořádně,“ neskrýval trojnásobný mistr světa. Zážitek ze zlatého běhu Zuzany Hejnové mu ale čínský divák zkazit nemohl.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Gesto obří radosti. Zuzana Hejnová po triumfu na 400 m překážek při MS v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

„Na čtvrté překážce to Zuzka rozjela, tam už jsem věřil," líčil zaníceně. Ne snad, že by před startem nevěřil... „U ní to bylo ložené, vůbec jsem nebyl nervózní. Znám ji dlouho, je jako Bolt," usmíval se trojnásobný mistr světa, jemuž se Hejnová na jeden titul přiblížila. „Ta obhajoba je kurnik těžká, zvlášť po těch trablech, kterými si prošla," dokázal ocenit Dvořák.

Kupka klidný nebyl

To Hejnové kouč Dalibor Kupka tak klidný nebyl. „Určitě jsem byl nervóznější než před dvěma lety v Moskvě, kdy byla suverénní celou sezónu. Teď byl do poslední chvíle otazník, jestli se ostatní nešetřily," vyprávěl Kupka. Obavy ale byly zbytečné.

„Po tom roku 2014 je velká satisfakce, že se takhle vrátila, čemuž věřil málokdo. Vždyť jsme nevěděli, jestli se dá vůbec ještě někdy dohromady," přiznal úspěšný kouč.

Na stupně si bundu půjčila
S triumfy na šampionátech má zkušenosti od dorosteneckých let, zdálo by se, že ji nemůže nic překvapit. Jenže termín slavnostního vyhlášení nedlouho po závodě Zuzanu Hejnovou zaskočil. „Ono je dneska? Já tu nic na sebe nemám,“ vylekala se. „Taky bych se chtěla trochu upravit, že jo,“ usmívala se krátce po závodě ještě v reprezentačním dresu. Nakonec si hymnu vyslechla i potichu zazpívala v bundě zapůjčené od mluvčí české výpravy Karolíny Farské.

Reklama