Hlavní obsah

Český rekordman Holuša skončil na MS už v rozběhu. Vypadla i Marešová

Michal Osoba (Peking)Sport.cz
Aktualizováno

Na světový šampionát v Pekingu nebude český rekordman na patnáctistovce Jakub Holuša vzpomínat vůbec v dobrém. Halový mistr Evropy z Prahy vypadl už v prvním kole, ve svém rozběhu skončil až osmý. Vyřazena je i výškařka Oldřiška Marešová.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Holuša (vlevo) skončil ve svém rozběhu až na osmém místě a na MS v Pekingu prožil zklamání.

Článek
Fotogalerie

Holuša si do Číny nepřivezl formu, jakou měl před měsícem ve Stockholmu, kde zlepšil národní maximum. V posledním kole se snažil propracovat dopředu na jednu ze šesti postupových pozic, ale v posledních metrech mu došly síly a skončil osmý v čase 3:43,66.

„Udělal jsem chybu, propadl jsem se, z osmistovky jsem během 300 metrů ztratil tu dobrou pozici,“ popisoval klíčovou fázi závodu. „Byl jsem u mantinelu, najednou se to přese mě překulilo a neměl jsem se tam kudy dostat,“ litoval svěřenec Jiřího Sequenta.

Ke konci zatuhl

„Jakmile jsem měl prostor, šel jsem, ale možná už bylo pozdě. Když jsem sbíhal do poslední stovky, byl jsem třetí, ale pak jsem zatuhl a už to nešlo,“ popisoval Holuša.

Jeho první běh byl jasně nejpomalejší, nemohl tak pomýšlet ani na postup časem. „Věděl jsem, že budu muset být do šestky, jinak to stačit nebude, to by museli jít pěšky,“ přiznával Holuša, jenž skončil celkově až třicátý.

Finále nebylo nereálné

Marešová se do Pekingu dostala až na základě pozvání IAAF krátce před šampionátem a zůstala jednu výšku pod postupem. Zdolala 180, 185 i 189 cm, pro účast ve finále by ale potřebovala vyrovnat svůj osobní rekord 192 cm, což se jí nepovedlo, a skončila devatenáctá. „Trochu mě to mrzí, finále nebylo nereálné. Ale 192 není výška, na které si nemůžu dovolit chyby, a já skok netrefila ideálně," popisovala svěřenkyně Evy Voňavkové.

„Ale ve startovce jsem byla jednou z posledních, skončila jsem ve druhé desítce, tak ten výsledek snad není špatný," věřila Marešová, která pracuje ve Slaném jako účetní. „Akorát už mám teď vybranou celou dovolenou, tak o Vánocích, kdy bude celozávodní dovolená, asi budu sedět na závoře. Snad mi to pan zaměstnavatel odpustí," usmívala se.

Mistrovství světa v atletice v Pekingu:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
1500 m:
1. Kiplagat (Keňa) 3:38,13
30. Holuša (ČR) 3:43,66 - vyřazen
Disk:
1. Dacres (Jam.) 65,77
Ženy:
5000 m:
1. Ayanaová (Et.) 15:09,40
100 m př.:
1. Rollinsová (USA) 12,67
Výška:
1. Spencerová (Sv. Lucie)
Amataová (Nig.)
Čičerovová (Rus.)
Vlašičová (Chorv.)
Jungfleischová (Něm.)
Šimičová (Chorv.)
Beitiaová (Šp.)
Kučinová (Rus.) všechny 192
19. Marešová (ČR) 189 - vyřazena
Dálka:
1. Španovičová (Srb.) 691

Reklama

Související témata: