Hlavní obsah

Bába o sobě pochyboval. Pak jásal jako po aténském bronzu

Michal Osoba (Peking)Sport.cz

Jeden pokus rozhodoval o úspěšnosti celé sezóny. Pokud by výškař Jaroslav Bába shodil poslední skok na 231 cm, skončil by na mistrovství světa v kvalifikaci. Ale jednatřicetiletý skokan se hladce přes laťku přenesl a vylepšil si sezónní maximum.

Foto: Jan Kucharčík

Výškař Jaroslav Bába na 226 centimetrech v kvalifikaci mistrovství světa v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Počínal jste si jako zkušený mazák.

Spíš jako začátečník. Měl jsem 229 skočit na první pokus, ale lehce to spadlo, to mě strašně mrzelo, pak mi začaly ubývat síly. Bylo to na mě dlouhé, začal jsem o sobě i pochybovat. Naštěstí jsem těch 231 přelezl. Trefil jsem skok, byl rytmicky dobře vyběhnutý. Jsem strašně šťastný, že jsem se do finále probojoval, a nevím, kolik mi zbylo sil, jsem z toho docela unavený. Naštěstí je finále za dva a půl dne, snad se dám trošku do kupy.

Jak jste se cítil před posledním pokusem?

Po pravdě to bylo něco podobného jako kdysi na olympiádě v Aténách, že si z toho skoku vůbec nic nepamatuju. Člověk to udělá nějak automaticky, vůbec si neuvědomuje, jestli tam laťka je, nebo ne. Až za doskočištěm jsem se probral z takového transu.

Také jste vyběhl z doskočiště, jako tehdy v Aténách…

Možná jo, ta radost byla podobně velká, už jsem o sobě docela pochyboval na těch 231. Když jsem viděl, že jsem na nějakém 17. místě s 229 centimetry, už jsem tomu popravdě moc nevěřil. Ale finále bude vrchol sezóny, budu do toho práskat, tam je možné všechno.

Byl úspěšný pokus na 231 centimetrech ideálním skokem? Výše jste letos neskočil…

Byl to dobrý skok, laťka se nehýbala. Třeba tam ještě nějaká rezervička byla, ale uvidíme, co bude za dva dny, jestli na mě padne únava. Už taky nejsem nejmladší.

Jak se v sektoru skáče? Povrch je tu hodně rychlý…

Dostal jsem se na nejdelší rozběh, co kdy. Přepočítával jsem to po kvalifikaci dvakrát, na takové vzdálenosti jsem ještě nebyl. Je to hodně rychlý povrch. Když jsem na nějaké Diamantové lize skákal kolem 228, tak jsem byl o tři stopy, což je asi devadesát centimetrů, blíž k laťce. To je docela dost.

Limit 231 centimetrů zdolalo osm lidí, kvalifikace měla výbornou úroveň.

Bude to asi těžké finále. Barším skákal nádherně, Bondarenko se pak taky chytnul, ale myslím si, že není úplně ready. Bude to ještě zajímavé. Netipl bych si, kdo bude mít medaile.

Vypadl olympijský vítěz Ivan Uchov.

Trošku jsem to čekal. Celou sezónou proklouzával, vždycky to nějakou haluzí skočil. Všichni jsme byli unavení, kvalifikace bere strašně energie. Ale čekat tu čtrnáct dní a pak nepostoupit, byl bych naštvaný.

Jak jste snášel, že větší část výpravy už tu měla odzávoděno, navíc vesměs nepříliš úspěšně?

Já to snášel jakž takž v pohodě, ale pak začala naše želízka vypadávat. Zatím je ten šampionát takový neslavný, ale Zuzka to zachránila, někomu se pak zadařilo.

Reklama

Související témata: