Hlavní obsah

Přichází nová oštěpařská generace? Ještě se vyměňovat nebude, bojovně hlásí Špotáková

Michal Osoba (Peking)Právo

Památná olympijská bitva z 21. srpna 2008 se opakovat nebude, ruská oštěpařka Maria Abakumovová uvízla v kvalifikaci světového šampionátu. S výkonem 56,08 m skončila třetí od konce. „Trošku jsem si na ten souboj vzpomněla. Ale samozřejmě už jsme trochu tušili, že není v nejlepší formě,“ vyprávěla Barbora Špotáková před nedělním finále (od 12.45 SELČ).

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Barbora Špotáková během kvalifikace oštěpařek na MS v Pekingu.

Článek

Světové rekordmance málem odpadla i další výrazná soupeřka posledních let Němka Christina Obergföllová, která se stejně jako Ruska vrací po mateřské pauze. Třetím pokusem dlouhým 64,10 m se nakonec dokázala mezi elitu probít, což oslavila radostným gestem a hlasitým zařváním.

Zvládla hru nervů

„Byla to hra nervů. Už dlouho se mi netřásly nohy jako před třetím pokusem. Ale vědomí, že jsem to zvládla, mě posílí pro finále, vždyť jsem sem jela s 15. nejlepším letošním výkonem,“ tvrdila obhájkyně zlata.

Nejdál ale v kvalifikaci hodila její krajanka Christin Hussongová (65,92 m), druhým výkonem překvapila domácí Ling-wej Li (65,07 m). „Potvrdilo se, že je víc favoritek, kolem 65 metrů je to nasekané a tolik umí hodit hodně holek,“ tuší Špotáková.

Kvalifikaci ale jako indikátor šancí pro medailové boje nebere. „Trochu si myslím, že u těch, kterým se zadařilo dnes, a hodily si osobáky, to nebude úplně slavné v neděli, bývá to tak,“ vypráví dvojnásobná olympijská vítězka, kolem níž se pole soupeřek řádně vyměnilo.

„Ve startovce můj ročník narození bije do očí. Výměna generací rozhodně probíhá. Ale myslím, že se mnou holky pořád taky počítají. Ještě se vyměňovat nebude,“ dodala bojovně 34letá Špotáková.

Reklama

Související témata: