Hlavní obsah

Dibabaová se stala první etiopskou mistryní světa v maratónu

Peking

Ženský maratón na mistrovství světa v Pekingu vyhrála Etiopanka Mare Dibabaová. Pětadvacetiletá vytrvalkyně byla v čase 2:27:35 v cíli o sekundu dříve než Keňanka Helah Kipropová. Bronz putuje zásluhou Eunice Jepkirui Kirwaové do Bahrajnu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Etiopská vytrvalkyně Mare Dibabaová slaví s vlajkou zlatou medaili z maratónu na mistrovství světa v atletice v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

V teplotách, které v dějišti světového šampionátu nedosahovaly takových hodnot jako v minulých dnech, zato v horších rozptylových podmínkách se vepředu vytvořila početná skupina Afričanek, z níž postupně běžkyně odpadávaly. Tempo neudržela ani majitelka posledních dvou světových titulů Edna Kiplagatová z Keni.

Do posledních metrů vydržely spolu jen Dibabaová a Kipropová, ve finiši pak Etiopanka vybojovala možná trochu překvapivě pro svou zemi první zlatou z mistrovství světa v této disciplíně. Nejlepší čtyři vytrvalkyně se vměstnaly do sedmi sekund, což ze závodu činí nejtěsnější doběh na mistrovství světa v historii.

Jméno Dibabaová se může objevit na stupních vítězů dnes ještě jednou, Genzebe Dibabaová, kterou však s Mare nepojí příbuzenský vztah, bude jednou z favoritek závodu na pět kilometrů.

V závěrečném bloku šampionátu do bojů zasáhnou poslední dva čeští reprezentanti, oštěpařka Barbora Špotáková a výškař Jaroslav Bába.

MS v atletice v Pekingu
Finále
Ženy
Maratón
1. M. Dibabaová (Et.) 2:27:35
2. Kipropová (Keňa) 2:27:36
3. Kirwaová (Bahr.) 2:27:39
4. Sumgongová (Keňa) 2:27:42
5. Kiplagatová (Keňa) 2:28:18
6. Tufaová (Et.) 2:29:12
7. Itová (Jap.) 2:29:48
8. Tsegayeová (Et.) 2:30:42

Reklama

Související témata: