Hlavní obsah

Nádherný příběh se neopakoval. Dneska by mi nepomohla ani svěcená voda, řekla Špotáková

Michal Osoba (Peking)Sport.czPrávo

Po deseti letech se z velké akce vrací bez medaile. Oštěpařce Barboře Špotákové se finále mistrovství světa vůbec nepovedlo, s výkonem 60,08 m skončila až devátá.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Výmluvná reakce Barbory Špotákové ve finále oštěpu na MS v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Dlouhá série úspěchů skončila...

Já byla po kvalifikaci hrozně unavená, v sobotu jsem se cítila příšerně jako už dlouho ne. Musela jsem se dát nějak dohromady, ale už před rozcvičením jsem trochu tušila, že to není ono. Pak se mi povedly opravdu skvělé pokusy v rozhazování, jenže najednou to zmizelo. Jsem prostě unavená. Svět se nezboří, jedu dál. Letos jsem chtěla mít volnější rok, proto jsem učinila rozhodnutí, že se budu připravovat sama kvůli rodině. A příští rok do toho šlápnu směrem k Riu.

Budete tedy hodnotit tuto sezónu jako neúspěšnou?

Byla rozporuplná. Nejsem úplně stabilní v technice, což se možná taky projevilo. Spíš z toho musím vyvodit nějaké další strategie do příštího roku. A asi si najít trenéra. Je to zvláštní být poprvé od roku 2006 bez medaile.

Šéftrenér Tomáš Dvořák říkal, že bylo znát, jak jste chtěla hodit daleko, možná až moc.

Prostě mi krásně vyšly ty rozcvičovací hody a v prvním jsem to chtěla moc napálit. Druhý mi vypadl z ruky. A třetí? Nevím, to už jsem ani nevěřila...

Co jste si v ten moment říkala?

Bylo to takové divné. Už v sobotu, jak jsem byla bolavá, jsem si říkala, že je to nějaký divný. Jestli změna tlaku... Já se nepotřebuju aklimatizovat deset dní, to vím, že ne. Matky nepotřebujou žádnou aklimatizaci. Já doma nemám den a noc. Tady jsem čuměla do zdi. Pátý den dobrý a potom už to čekání bylo hrozně dlouhé...

Byl to jiný závod než jednorázové starty na Diamantové lize.

Taky. A ani to tělo není nejmladší. Kvalda mě hrozně vyčerpala, byla jsem úplně vyflusaná.

Ani vzpomínky na rok 2008 a olympijský triumf nepomohly?

Zázraky se nedějí. Zažila jsem tady nádherný příběh v roce 2008, ale život není o opakování stejných věcí.

Nechyběl vám za sektorem někdo, kdo by vám poradil? Tomáše Dvořáka jste prý za sektorem nechtěla.

Je vždycky blbé, když do toho mluví víc lidí, nikdy to nedělalo dobrotu. Stejně by mi dneska asi nepomohla ani svěcená voda. Tak to prostě je.

Reklama

Související témata: