Hlavní obsah

Atleti v Pekingu neuspěli, za Hejnovou zela obří propast

Peking

Po zimní halové euforii přinesl letní šampionát v Pekingu atletické vystřízlivění. Přes lesk zlata Zuzany Hejnové nelze opomenout fakt, že většina atletů v Číně své ambice nenaplnila, velkým zklamáním skončilo vystoupení elitních oštěpařů. Nebylo to povedené mistrovství.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Jediná česká medailová radost na MS v Pekingu, zato zlatá! Zuzana Hejnová v cíli finále na 400 m překážek

Článek
Fotogalerie

Z pětadvaceti účastníků šampionátu jich jen pět proniklo mezi elitní osmičku. Pro srovnání: před dvěma lety v Moskvě zaznamenala česká výprava deset bodovaných umístění. „Měl jsem pocit, že by to mohlo dopadnout lépe," neskrývá zklamání reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák. Co se mohlo podepsat na slabé úspěšnosti výpravy?

Češi mezi elitní osmičkou
zlato
Zuzana Hejnová (400 m př.)
7. místo
Michal Balner (tyč)
Jaroslav Bába (výška)
8. místo
Anežka Drahotová (chůze)
Vítězslav Veselý (oštěp)

ŠAMPIONÁT V PRAZE

Obvykle slouží halová sezóna atletům zejména k rozzávodění, jenže když se do Česka po 37 letech vrátil vrcholný šampionát, každý u toho logicky chtěl být v nejlepší formě. Jenže v Pekingu se halovým medailistům vesměs nevedlo.

Zraněný koulař Ladislav Prášil do sezóny nevstoupil, vícebojařka Eliška Klučinová kvůli achilovce málem do Pekingu neletěla, zlatí běžci Pavel Maslák a Jakub Holuša se nečekaně loučili už v rozbězích. Postupem do finále uspěl jen halový vicemistr Evropy v dálce Radek Juška. „V hale je jiná atletika. Máslo už to nestihl, věřím, že když vyběhne ještě v září, bude to rychlé. U Kuby byla chyba, že tu formu neprodal," tvrdil Dvořák.

VZDÁLENOST

Aklimatizace, šestihodinový časový posun... Pro mnohé nová zkušenost, s níž se nemuseli vypořádat. „Je tu moment, kdy si promítám v hlavě, jestli jsem neměl být tvrdý a přesvědčit trenéry o kempu mimo Peking," uvažuje Dvořák. Třeba jamajská výprava se chystala před přesunem do Číny v Japonsku. „Možná někoho ubilo, že byl na jednom místě, ale osobně jsem také nikdy netoužil po tom být někde jinde. A jiné výpravy tu byly od začátku a také to nebylo špatné," připomněl šéftrenér.

KVALITA MS

V předolympijské sezóně šla úroveň většiny disciplín nahoru, výkony postačující v Moskvě letos na finále často nedosáhly. „Byl to šampionát jako bič. Nebylo moc disciplín, kde by to nebylo zajímavé," všiml si Dvořák. A tak může být třeba pro Masláka slabou náplastí, že na každém z předchozích šampionátů by jeho čas z rozběhu na postup stačil.

ZDRAVÍ

Drahotovou trápilo stehno, Veselého záda, Klučinovou achilovka, Staňka tříslo... Nezvykle mnoho zdravotních potíží postihlo atlety při vrcholu sezóny. „I manželka mi psala, že si všichni stěžují do televize a médií, co všechno je bolí," hlásil Dvořák. „Nechci omlouvat jejich výroky, také jsem si bolístky zažil, také si postěžoval. Ale je to i tím, že už limity jsou drsné, a aby se k nim člověk dostal, musí někdy přes závit," dodal šéftrenér.

Reklama

Související témata: