Hlavní obsah

Nová doba! Peking měnil zavedené atletické pořádky

Peking

Ano, mistrovství světa v atletice má stále své neotřesitelné jistoty. Sprintům vládne Jamajka v čele s Usainem Boltem a Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou, stýplu Keňa s Ezekielem Kemboiem a vytrvalcům na dráze nezdolný Brit Mo Farah. Přesto v neděli skončený šampionát nastolil mnohé nové pořádky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nizozemka Dafne Schippersová prožila skvělé mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

A nebyla to jen překvapení, že Spojené státy odvezly nejméně medailí za posledních dvanáct let či výbuch ruské výpravy.

Že Keňan vyhraje čtvrtku překážek, či rodilá Nizozemka dvoustovku? Tyto předpovědi by se před pár lety u atletických expertů setkaly se salvou smíchu. Devět dnů v Pekingu je uvedlo v realitu. Sport.cz vybral tři mužské a tři ženské nejpřekvapivější šampióny devíti dnů atletických bitev v Ptačím hnízdě.

Nicholas Bett (400 m př.)

Keňa a překážky? Tohle spojení dosud platilo takřka výhradně u stýplu. Jenže v Pekingu běželi dva zástupci vytrvalecké velmoci finále a Bett ho z deváté dráhy vyhrál, když si o půl sekundy zlepšil osobní rekord na 47,79 s. „Bylo vidět, že kdyby ho vypustili na hladkou čtvrtku, poběží taky strašně rychle. Dost tam skákal a neměl to úplně naběhané,“ všiml si Bettův zlatý protějšek Zuzana Hejnová.

Ghirmay Ghebreslassie (maratón)

Keňa sice slavila na čtvrtce překážek a v oštěpu, jenže v maratónu její favorité pohořeli. Šance se tak chopil Eritrejec Ghebreslassie, jenž se v oficiálně udávaných 19 letech stal nejmladším maratónským šampiónem historie. V cíli svého třetího maratónu kariéry se příliš neradoval, ve zmatečném finiši ani nevěděl, že už má závod za sebou. „Na stadiónu jsem nikdy takhle nefinišoval, tak jsem raději pokračoval, než mě rozhodčí zastavili,“ vysvětloval.

Shawn Barber (tyč)

Zde je možná větším překvapením, kdo nevyhrál, než, kdo vyhrál. Francouzský světový rekordman Renaud Lavillenie sice tradičně většinu sezóny nemá soupeře, ale na mistrovství světa dává tyčkařský trůn k dispozici. V Pekingu po něm skončil zrzavý mladík, jenž má kanadské i americké občanství, ale na reprezentačním dresu nosí vlajku s javorovým listem, stejně jako dříve jeho otec, rovněž úspěšný tyčkař.

Danielle Williamsová (100 m př.)

Hned tři překvapení na stupních přinesla stovka překážek. Armáda skvělých Američanek, která si podmaňuje Diamantové ligy, vyšla na prázdno. Zlato brala mladší z jamajských sester Williamsových, která byla na minulém MS 20., stříbro Němka Cindy Rolederová, která poslední roky koketovala se sedmibojem, bronz Běloruska Alina Talajová. „Když jsem v cíli zvedla hlavu a neviděla kolem žádné Američanky, byla jsem překvapená,“ uznala vítězka.

Dafne Schippersová (200 m)

Ne, že by se s ní před MS nepočítalo, ale způsob, jakým si po stříbrné stovce doběhla pro zlato, byl impozantní. Bývalá vícebojařka bez bázně z Američanek a Jamajčanek zaběhla evropský rekord 21,63 s a je třetí v historii. „Pro mě je to největší senzace šampionátu. Znám ji odmala, vím, jak trénuje, jak se chová, s trenérem jsme kamarádi. Z ní jsem byl u vytržení snad víc než ze světového rekordu v desetiboji,“ uznal český šéftrenér Tomáš Dvořák.

Katharina Molitorová (oštěp)

V českém zaskočení z výpadku Barbory Špotákové trochu zapadlo jméno nové vítězky. Molitorová byla dlouhá léta spíše ve stínu svých slavnějších krajanek, v 31 letech dosáhla posledním pokusem dlouhým 67,69 m na zlato. „Vždycky jsem o nějaké medaili snila, bylo mi jednou, jakou bude mít barvu,“ tvrdila oštěpařka, která souběžně s atletikou zvládá hrát za Leverkusen druhou volejbalovou bundesligu.

Medailové pořadí mistrovství světa
1. Keňa7-6-3
2. Jamajka7-2-3
3. USA6-6-6
4. Velká Británie4-1-2
5. Etiopie3-3-2
...
15. Česko1-0-0

Reklama