Hlavní obsah

Z bílé stopy až do olympijského Ria? Vrabcová už si vyhlédla maratón

Praha

Nejen Martina Sáblíková se může za rok v Rio de Janeiru stát sportovní obojživelnicí, která k úspěchům ze zimních olympiád přidá i účast na letních. Pátá žena ze Soči na 30 km volně Eva Vrabcová-Nývltová si na jaro naplánovala premiéru v běžeckém maratónu, kde by mohla zabojovat o letenku do Brazílie.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Eva Vrabcová-Nývltová si v sobotu při pražské Birell Grand Prix připsala vítězství mezi českými běžkyněmi.

Článek

Úspěšná lyžařka má v sobě lásku k běhání zakořeněnou, hned jak sundá lyže, chystá se na silniční i dráhové starty. Na pětikilometrové trati vloni získala domácí titul, patří jí nejlepší český čas historie tradičních Běchovic, v sobotu se blýskla večerní pražskou desítkou za 33:07, což je nejlepší český výkon minimálně od roku 2008, kdy server behej.com tabulky vede.

V sobotu zkusí půlmaratón

O den později pomohla Vrabcová-Nývltová brněnskému Olympu při mistrovství republiky družstev na Julisce v závodě na 3000 m, ale v hlavě už má delší distance v čele s maratónem, který je dlouhodobým snem devětadvacetileté sportovní univerzálky.

A tak už má v kalendáři zaškrtnuté datum 8. května 2016 a Pražský maratón. „Čas bude velká neznámá,“ krčí rameny. Otazníkem je, jak rychle se dá do kupy po lyžařské sezóně. „Uvidíme, jak se bude zima vyvíjet. Může se stát, že v Praze nepoběžím, nebo najdeme jiný závod, ale teď je plán, že když se zimní sezóna povede, na tento maratón bych natrénovala,“ popisuje.

Limit vypsaný Mezinárodní atletickou federací IAAF je 2:42, poslední dva roky žádná Češka tak rychle neběžela. O ambicích Vrabcové-Nývltové může napovědět už sobotní debut na půlmaratónské trati v Ústí nad Labem. „Je to pro mě jeden z letošních běžeckých vrcholů, ale na této trati to pro mě bude také nová zkušenost,“ upozorňuje.

Pomýšlela už na Peking

Už letos pomýšlela na MS v Pekingu na dráhové desítce. „Chtěla jsme najít zahraniční mítink, kde bych si to aspoň vyzkoušela. Ale vzhledem k tomu, že příležitost nebyla, nedalo se nic dělat,“ popisuje běžkyně, která spolupracuje se světovou rekordmankou na 800 m Jarmilou Kratochvílovou.

„Jsme v kontaktu, ale je to spíš hudba budoucnosti s tím, že jsem pořád ještě lyžařka,“ doplňuje Vrabcová-Nývltová, jíž nově trenérsky připravuje její manžel Martin.

Reklama