Hlavní obsah

Hamáčková a Ryba doma mluví jen věcně

PRAHA

Jejich osudy se v mnohém podobají. Tyčkařce Pavle Hamáčkové i vícebojaři Jiřímu Rybovi cestu za atletickými úspěchy notně komplikovaly zdravotní potíže. Po úspěších v počátcích kariéry přišla vynucená pauza a myšlenky na konec kariéry. Tyčkařka Hamáčková se přes ně přenesla a vrátila se mezi světovou špičku, čímž je inspirací i pro svého partnera.

Foto: ČTK/René Volfík

Tyčkařka Pavla Hamáčková.

Článek

"Určitě je to povzbuzení, navzájem se podporujeme," vykládá Ryba, jehož v poslední době trápí achilovky. Ještě se chce ale k atletice vrátit. "Ale to by ho nesmělo nic bolet. On už bolest přemáhal tolikrát, že si dá pozor. Má spoustu aktivit, které ho baví, a jeho život už směřuje jinam," říká o něm Hamáčková.

Jejich vztah trvá od jara, společně si naplánovali i přípravu na novou sezónu. "Jirka mi v tréninku hodně pomáhá, mám v něm velkou oporu. Trenér Patera nám nechal volnou ruku," vypráví bývalý halová mistryně světa, jež se letos v Helsinkách blýskla bronzem.

Šestý desetibojař z mistrovství světa v roce 2001 loni absolvoval operaci achilovek na obou nohou, o návrat se pokoušel už letos. Ale jediný desetibojařský start v Götzisu kvůli infekci absolvoval pod antibiotiky a nedokončil ani první den, po zbytek roku už se k závodům nedostal.

Achilovky se do pořádku nedaly, u doktora Váchala musel počátkem listopadu absolvovat další zákrok. "Tentokrát to bylo mnohem radikálnější, ale bylo to třeba, předtím jsem ani nemohl chodit," vykládá Ryba, jenž Hamáčkovou doprovodil na vyhlášení atleta roku již bez berlí, které odložil v minulém týdnu.

Ryba je teď spíš obchodníkem

Ještě v Götzisu tvrdil, že se stále cítí více atletem než podnikatelem, teď už své tvrzení poopravuje. "Momentálně asi převažuje podnikatelská stránka, i když pořád se nejlíp cítím na stadiónu," uznává. Projektů má rozjetých hned několik. "S bráchou máme obchody, já mám na starosti spíš sportovní stránku. S Pavlou spolupracuji na pořádání amatérských soutěží ve sportech pro firmy. A pak máme manažerskou firmu pro sportovce, zatím pod sebou máme Pavlu, lyžaře Kožíška, zápasníky Švece a Švehlu, další smlouvy jsou před podpisem," vypočítává devětadvacetiletý atlet-podnikatel.

Širší atletické veřejnosti se připomněl v létě. Přijal pozvání České televize a jako atletický expert spolukomentoval mistrovství světa. A jeho televizní vystoupení se setkalo s pozitivním ohlasem. "Dokonce už mám nabídku smlouvy i na mítinky Zlaté ligy pro příští rok," říká Ryba.

Potkají se na mistrovství Evropy?

Budoucnost s komentátorskými sluchátky na uších si dovede představit. "Baví mě to, klidně bych se tomu věnoval. Jako atlet mám k tomu co říct, nikdy jsem neměl problém se vyjádřit a jsem ukecaný," vypráví s úsměvem. Jak potom vypadá vztah s Hamáčkovou, která také dovede na jedno téma vykládat dlouhé minuty? Nepřekřičují se? "Kdepak, doma se bavíme jen věcně," směje se Ryba. "Do byznysu si ale moc nemluvíme, jen se snažíme své aktivity propojit v oblasti reklamy," doplňuje Hamáčková.

Alespoň na jedné vrcholné akci by se oba ještě mohli potkat. "Už jsem chtěl skončit, ale limit na mistrovství Evropy v Göteborgu bude 7800 bodů, to chci zkusit," plánuje Ryba.

Reklama