Hlavní obsah

Bolt chce v olympijské sezóně zaběhnout dvoustovku pod 19 sekund

Kingston

Jamajský sprinter Usain Bolt chce posunout světový rekord v běhu na 200 metrů pod hranici 19 sekund. To devětadvacetiletý atlet označil za jeden z největších cílů příští sezóny, v níž ho v Riu de Janeiro čeká obhajoba tří zlatých olympijských medailí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt bude útočit na vlastní světový rekord na trati 200 metrů.

Článek

Bolt drží světový rekord na dvoustovce výkonem 19,19 sekundy z mistrovství světa 2009 v Berlíně, kde vytvořil i dosud platné maximum 9,58 na poloviční trati. "Chtěl bych běžet pod 19 sekund, je to jeden z mých hlavních cílů," řekl v Kingstonu agentuře Reuters v první den přípravy na novou sezonu, který mu však značně narušil déšť.

Jedním dechem dodal, že zároveň půjde o velmi těžký úkol. "Aby se to povedlo, musí se sejít ten správný den a perfektní závod. Ale já cítím, že se mi to může podařit, a můj trenér si to myslí taky. Takže vlastně záleží jen na tréninku a dobrém načasování formy," prohlásil Bolt, jenž se v Riu může stát prvním sprinterem, který by na olympiádě vyhrál potřetí za sebou stovku, dvoustovku i štafetu na 4x100 metrů.

Těší se na návrat krajana Yohana Blakea po dlouhodobém zranění i na další souboj s Američanem Justinem Gatlinem, kterého na srpnovém MS v Pekingu porazil na stovce jen o setinu sekundy. "Začínám sezonu v mnohem lepší formě, než v jaké jsem byl před rokem. A už se dívám jen dopředu," dodal odhodlaně jedenáctinásobný mistr světa.

Reklama