Hlavní obsah

Špotákovou bude připravovat na obhajobu olympijského zlata staronový kouč

Praha

Oštěpařka Barbora Špotáková se bude připravovat na obhajobu olympijského zlata pod trenérským vedením staronového kouče Rudolfa Černého, s nímž před pěti roky ukončila jedenáctiletou spolupráci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková.

Článek

„Vždy jsme si rozuměli, proto věřím, že naše opětovné spojení v olympijském roce bude úspěšné," věří Špotáková. „Když jsem trénovala s Rudou Černým, vyhovovala mi jeho flexibilita, která byla pro mě vždy velkou devizou. Měla jsem poměrně volnou ruku v tom, kdy trénovat a jak časově trénink poskládat tak, abych zvládala jak studium vysoké školy, tak plnila všechny tréninkové jednotky," vysvětlovala světová rekordmanka.

„Návrat k tréninku Barbory po pěti letech je pro mě velkou výzvou a hlavně zodpovědností. Rozhodující výhodou je, že se z dřívější jedenáctileté spolupráce velmi dobře známe. Teď je jen potřeba zapracovat životní a pracovní změny, kterými jsme si v posledních letech oba prošli," uvědomuje si Černý.

Barbora Špotáková dosáhla pod vedením Rudolfa Černého na první velké úspěchy: po vítězství na univerziádě v Tegu 2005 a stříbru na mistrovství Evropy v Göteborgu 2006 následovaly tituly z mistrovství světa v Ósace 2007 a olympijských her v Pekingu 2008. V témže roce také Špotáková hodila ve Stuttgartu dosud platný světový rekord 72,28. Medaile přivezla i z dalších dvou vrcholných akcí, stříbro z MS v Berlíně a bronz z ME v Barceloně. Po sezóně 2010 ukončila jedenáctiletou spolupráci a přešla k Janu Železnému, s nímž spolupracovala do roku 2014. V loňském roce se cesty Barbory Špotákové a Jana Železného rozešly a Bára se na sezonu 2015 připravovala bez trenéra.

„Během letošní sezóny jsme se na Julisce potkávali, občas dali řeč a ve většině věcí se shodli, podobně jako kdysi. A na tom se dá stavět," pokračoval trenér Dukly Praha.

Špotáková si po světovém šampionátu v Pekingu nechávala čas na rozmyšlenou a řešila, jak z hlediska přípravy pojmout olympijský rok.

Trénink musí skloubit s rodinou

„V Riu bych chtěla uspět a po roce, kdy jsem byla bez trenéra, si myslím, že moje volba je správná. Olympiáda v Riu bude mou poslední závodní, a proto chci dát přípravě na ni maximum, nicméně stále mám rodinu a tyto dvě věci je potřeba skloubit," připomněla atletka.

Zvažovala několik variant, mezi nimiž byla i možnost oslovení některého ze zahraničních trenérů. „Rozhodla jsem se ale, že nebudu oslovovat úplně nového trenéra. Do Ria zbývá deset měsíců a myslím, že to je poměrně krátká doba na to, abych se sladila s úplně novým trenérem, aby mě poznal a mohli jsme spolupracovat tak, abych byla připravená," argumentovala Špotáková.

„S trenérem Černým jsme byli sehraní, zná mě velmi dobře a ví, co ode mě může čekat, a stejně tak to vím i já. Pevně věřím v to, že po pěti letech opět navážeme na úspěšnou vlnu naší spolupráce a najdeme takový společný režim, který bude tím správným naladěním na Rio a dotáhneme olympijskou sezónu do úspěšného konce," dodala.

Reklama

Související témata: