Hlavní obsah

Chambers přiznal, že užíval THG už 18 měsíců před svým dopadením

LONDÝN

Britský sprinter Dwain Chambers v neděli zveřejněném rozhovoru pro BBC přiznal, že užíval steroid THG už 18 měsíců před tím, než byl přistižen. Sedmadvacetiletý atlet byl za pozitivní dopingový test potrestán v listopadu 2003 zákazem startů na dva roky, navíc přišel o stříbrnou medaili, kterou získal jako člen britské štafety na 4x100 metrů na mistrovství světa v Paříži.

Článek

Chambers v rozhovoru přiznal, že uměle vytvořený steroid, který vyrobila kalifornská laboratoř Balco, začal užívat v roce 2002, tedy v době, kdy vyhrál evropský titul na stovce. "Bral jsem THG, ale nevěděl jsem, jaké to má účinky a přednosti," řekl atlet o steroidu, který byl do roku 2003 tehdejšími dopingovými testy neodhalitelný.

Látku prý užíval ve formě roztoku. "THG jsem dostával jako tekutinu a třikrát, čtyřikrát týdně si kapal několik kapek pod jazyk," uvedl. "Byl jsem trochu podezíravý kvůli tomu, že jsem si to měl dávat pod jazyk. Victor (Conte) mi ale vysvětlil, že to je nový produkt na trhu, který mi pomůže s výživou. Tak jsem s tím pokračoval," dodal s odkazem na majitele laboratoří Balco Victora Conteho, který byl letos za distribuci steroidů odsouzen na čtyři měsíce do vězení.

Chambers by se příští rok mohl vrátit na atletickou dráhu. Pokud do té doby úspěšně absolvuje tři dopingové testy, může startovat na mistrovství Evropy v Göteborgu.

Reklama

Související témata: