Hlavní obsah

Borec! Nevidomý dálkař netrefil doskočiště a drsně dopadl, přesto získal zlato

Dauhá/Praha

Řádně naražená kostrč bude zřejmě ještě pár dnů připomínat americkému dálkaři Lexi Gilletteovi boj o zlato na mistrovství světa paralympijských atletů v katarském Dauhá. Nevidomý dálkař při jednom z pokusů dopadl mimo písečné doskočiště, přesto se ještě dokázal v páté sérii zlepšit.

Nevidomý americký dálkař Lex Gillette.

 
Článek

Jednatřicetiletý Gillette, jenž v Kataru závodil i na stovce, je hvězdou ve své kategorii T11, vloni posunul světový rekord na 673 cm. V Dauhá mu ale druhý pokus nevyšel. Při rozběhu se dostal příliš nalevo, na pokyny asistenta, který u odrazu tleskáním udává dálkaři směr, se posunul na pravou stranu, ale až příliš.

Obhájil triumf

Už před odrazem bylo patrné, že pokus neskončí dobře a Američan skutečně dopadl mimo písek na hranu doskočiště a gumovou lištu, která ho obepíná. Obhájce zlata se rychle zvedl a s bolestivou grimasou odešel, přesto absolvoval všechny další pokusy a ještě se dokázal zlepšit na 638 cm.

Zrakově hendikepovaní atleti nepoužívají odrazové prkno, ale mohou se odrazit ve vymezeném prostoru, odkud se délka jejich skoku měří.

Reklama