Hlavní obsah

Olympiáda bez ruských atletů? Dlouhá cesta, ale není vyloučená, tvrdí expert Juck

Praha

Po porodu dcery se tyčkařská legenda Jelena Isinbajevová připravuje na návrat kvůli vidině třetího olympijského zlata. Nakonec ale může atletické boje v Riu sledovat v televizi, aniž by se něčeho nekalého dopustila. Na možné nespravedlivé důsledky hrozících sankcí pro ruskou atletiku upozorňuje v rozhovoru pro Sport.cz uznávaný atletický manažer Alfons Juck. Ani varianta nejtvrdšího postihu za dopingové praktiky ruských atletů podle něj není vyloučena.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Alfons Juck (vlevo) s Usainem Boltem před letošním ročníkem Zlaté tretry.

Článek

Na kolik je podle vás reálné, že atletická federace IAAF skutečně Rusko vyloučí?

Určitě je možné, že se to stane. Je třeba ale zvážit okolnosti, o olympiádě rozhoduje Mezinárodní olympijský výbor a těžko si představit, že by Rusko v jednom sportu startovalo a ve druhém ne. Do pátku se mají čas ke všemu vyjádřit. Na většině postů v ruské atletice už nejsou lidé, kteří se o ten skandál postarali, a když se budou snažit vše vyřešit, naplnit všechna doporučení WADA a transparentně dotáhnout ty kauzy, mohlo by dojít jen ke scénáři třeba v podobě dočasného vyloučení, dokud to nevyřeší. K reálnému vyřazení je ještě dlouhá cesta, ale není vyloučena.

Nepoškodila by absence Rusů na olympiádě atletiku ještě víc?

Všude je nové vedení, ve světové, evropské i ruské atletice a je opravdu transparentní, snaží se ty věci dotahovat. Samozřejmě je to mnohem citlivější, pokud jde o ta top jména jako olympijská vítězka Savinovová, která se po mateřské pauze připravuje na novou sezónu, a jedno z doporučení komise je odebrat jí medaili a zastavit činnost. Ale aby přesvědčili veřejnost, že to myslí vážně a upřímně, asi je třeba přijít s velkými oběťmi a uznat doporučení komise. Pokud to však bude zase takový slovní ping-pong, nebo by se to dostalo do politické roviny, byl by to začátek spirály událostí, u níž si těžko představit, kde by mohla skončit.

Čekáte, že nový šéf IAAF Sebastian Coe bude tvrdými tresty chtít ukázat, jak vážně boj s dopingem myslí?

Nové vedení IAAF samozřejmě vědělo, že vyšetřování běží a může přinést takové výsledky, ale potřebuje teď ukázat rozhodný postoj v rámci kredibility celého sportu, zájmu veřejnosti i sponzorů. Je to složitá situace, potřebují ukázat razantní kroky, ale zároveň, že jsou schopni akceptovat, pokud druhá strana přijme ta doporučení.

Coe ale byl osm let místopředsedou IAAF v době, kdy k podvodům docházelo. Nesnižuje to jeho důvěryhodnost?

Ve svých veřejných vyjádřeních odmítá, že by o tom věděl a já mám tendenci mu stoprocentně věřit. Zřejmě v tom celém byla zapojena úzká skupina lidí a dovedu si představit, že o tom nikdo jiný nevěděl. Jsem přesvědčený, že to je začátek očistného procesu, kterým si projde atletika i další federace, které potřebují zlepšit transparentnost tak, jak je to běžné u velkých společností pracujících s takovým objemem financí.

Umíte si představit, že by atletům zmíněným ve zprávě jako je Savinovová medaile zůstaly?

Atleti, kteří s nimi prohráli, to berou hodně osobně, a těžko se jim divit. Přišli o možnost stát na stupních vítězů na olympijských hrách, o čemž sní každý sportovec. To jsou velké ztráty, které nejdou nahradit ani nějakými náhradními ceremoniály. V tom směru bude určitě ten tlak obrovský, aby se to vyřešilo tímto směrem.

Jste manažerem Zlaté tretry, čekáte, že teď ruští atleti budou méně zváni i na mítinky?

Každý organizátor byl už doteď relativně opatrný k podezřelým skupinám, někdy si dával pozor i na velmi markantní zlepšení bez reálného základu. Světová atletika ale nabízí řadu atletů, kteří dokáží zabavit diváky a přinášet skvělé výkony. Nejsou zcela odkázání na ruskou špičku, i když některá jména jsou zajímavá. Ale věřím, že se to podaří vyřešit, protože smutný případ by byla třeba Jelena Isinbajevová, která se jen kvůli startu na olympiádě vrátila po porodu. A možná by byla škoda, kdyby i ona vinou někoho jiného přišla o možnost skákat v Riu.

Co zájem sponzorů? Neotočí se k atletice zády?

To je ještě asi předčasné, vidíte třeba u FIFA, že tam sponzoři neměli problém setrvat. Ale určitě budou chtít vidět razantní kroky, a kdyby se situace nezlepšovala, kdo ví, kde to může skončit. Atletika je pořád olympijský sport číslo jedna, lidé ji mají rádi a pořád jsem přesvědčený, že je tu většina atletů, kteří se k podobným krokům neuchylují.

Šéf vyšetřovací komise Dick Pound označil situaci v Rusku za špičku ledovce. Čekáte, že kauza může eskalovat i v dalších zemích? Dokument ARD, jenž na situaci upozornil, ukazoval na podezřelé praktiky v Keni…

Myslím, že ne. Nemyslím, že by to byla špička ledovce, v Rusku to bylo markantní a v jiných krajinách si neumím představit, že by někdo šel do tak rizikových záležitostí. Nemyslím, že bychom měli čekat podobná odhalení dalších a dalších zemí. Keňa je něco jiného, tam chybí sociálně ekonomický základ fungování organizací, nekontrolovaně tam působí různí lékaři a lidé, kteří mají přístup k látkám. Nešlo o to, že by do toho vstupoval někdo tak jako v Rusku.

Reklama