Hlavní obsah

MOV žádá potrestání ruských atletů za doping

Lausanne

Mezinárodní olympijský výbor pozastavil čestné členství bývalému předsedovi Mezinárodní atletické federace Laminu Diackovi a vyzval IAAF, aby zahájila disciplinární řízení s ruskými atlety obviněnými z dopingu.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ruské atletky Maria Savinovová a Jekatěrina Poistogovová si gratulují k medailovým umístěním na OH v Londýně.

Článek

Závodnice, trenéři a funkcionáři, které ve své zprávě v pondělí zmínila vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury (WADA), by podle MOV měli dostat tresty. Medailisté by měli přijít o cenné kovy, pokud budou usvědčeni z dopingu.

WADA, která doporučila kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu vyloučit ruskou federaci z IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her, navrhla doživotní zákaz startů pro pět sportovkyň. Nejznámějším jménem na seznamu je olympijská vítězka v běhu na 800 metrů z Londýna Marija Savinovová. Dalšími jsou bronzová medailistka ze stejného závodu Jekatěrina Poistogovová a další běžkyně Kristina Ugarovová, Anastasia Bazdyrevová a Taťjana Mjazinová.

O případných sankcích vůči ruské atletice má rada IAAF jednat tento pátek. Serveru R-sport to řekl zastupující šéf ruské atletické federace Vadim Zeličenok, podle kterého půjde o online konferenci.

"Žádný závažný zločin nevidím"

"Zatím nás nikdo nepotrestal. Zítra budeme hotovi s odpověďmi na otázky, které nám byly položeny," uvedl Zeličenok, jenž stojí v čele ruské federace dočasně od letošního února, kdy kvůli dopingovým skandálům především chodeckých reprezentantů rezignoval Valentin Balachničev.

"Abych byl upřímný, žádný závažný zločin nevidím. Ano, existují prohřešky, které přiznáváme a které mají ve všech zemích. Ale nic systematického tam nevidím (ve zprávě o ruské atletické federaci). Podle mě si žádný velký trest nezasloužíme, ale nedá se vyloučit, že nás čekají potíže vzhledem ke stanovisku řady těch, kteří budou hlasovat proti nám," řekl Zeličenok.

Diack byl suspendován ve funkci čestného člena MOV kvůli vyšetřování, které proti němu vedou francouzské úřady. Dvaaosmdesátiletý Senegalec je podezřelý, že přijal nejméně 200 000 eur (takřka 5,5 miliónu korun) od ruských atletů za krytí jejich dopingových případů.

Sám dnes rezignoval na funkci předsedy nadace IAAF, která organizuje semináře, konference a výstavy a také galavečer s vyhlášením nejlepšího atleta roku. Letos se měl slavnostní večer uskutečnit 28. listopadu, ale federace ho právě kvůli vyšetřování Diacka zrušila.

V čele IAAF skončil Diack letos po téměř šestnácti letech, v srpnu ho ve funkci předsedy nahradil Brit Sebastian Coe. Členem MOV byl 15 let do loňského roku, kdy se stal čestným členem.

Reklama