Hlavní obsah

Diack kvůli dopingové aféře rezignoval na čestné členství v MOV

Lausanne

Bývalý předseda Mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack rezignoval v souvislosti s nynější dopingovou aférou na funkci čestného člena Mezinárodního olympijského výboru. Dvaaosmdesátiletý Senegalec, který byl členem MOV 15 let a loni se stal čestným členem, je podezřelý, že přijal nejméně 200 000 eur (takřka 5,5 miliónu korun) od ruských atletů za krytí jejich dopingových případů.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Někdejší prezident IAAF Lamine Diack kvůli dopingové aféře rezignoval na čestné členství v MOV.

Článek

Diackovi, proti němuž vedou vyšetřování francouzské úřady, už v úterý pozastavil čestné členství Mezinárodní olympijský výbor. Následně sám rezignoval na funkci předsedy nadace IAAF, která organizuje semináře, konference a výstavy a také galavečer s vyhlášením nejlepšího atleta roku, který byl letos právě kvůli vyšetřování Diacka zrušen.

V čele IAAF skončil Diack po téměř šestnácti letech v srpnu, kdy ho ve funkci předsedy nahradil Brit Sebastian Coe. Kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu nezávislá vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA v pondělí doporučila vyloučit ruskou federaci z IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her.

Reklama