Hlavní obsah

Atletické Zlaté tretře stěhování z Ostravy nehrozí

Jiří TomaškovičSport.czPrávo
Aktualizováno

Nejkvalitnější atletický mítink v České republice Zlatá tretra se podle majitele pořádající agentury Česká sportovní Miroslava Černoška stěhovat z Ostravy nebude. Místní podnikatelé sice tradiční sportovní akci nepodporují, jakákoliv možnost stěhování ale není na pořadu dne, byť to Černošek hypoteticky naznačil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt během atletického mítinku Zlatá tretra 2015.

Článek

„Zlatá tretra byla za rok 2015 vyhodnocena jako nejlepší sportovní podnik roku v kraji. Překonala i světový šampionát v hokeji. Přesto do roku 2016 vstupujeme bez podpory jediné firmy z Ostravy. Je to situace, které nerozumím, protože jen televizní přenos z Tretry sledují milióny diváků na celém světě," uvedl Miroslav Černošek. „Když se podívám na jiné sportovní či kulturní akce, místní firmy na dresech vidím. Cítíme to trošku jako nespravedlnost. Podpora nadnárodních firem a firem sídlících v Praze nás tlačí, abychom dělali velký mítink v Praze," varoval Černošek.

Zároveň ale ujistil, že žádný projekt na stěhování v tuto chvíli není. „Není to výhružka, je to konstatování. Jsme z toho smutní. Vždyť do Ostravy přivážíme velmi kvalitní zboží, proto očekáváme větší podporu místních firem. Tretra je finančně obrovsky náročná a tahat sem atletické hvězdy stojí spoustu peněz. Pokud bychom neměli podporu Moravskoslezské kraje a města Ostrava, tak nás tady nic nedrží," sdělil Černošek.

Bezpředmětné spekulace

„Zlatá tretra je díky své tradici spojena s tímto městem, vítkovickým stadiónem, dnes nejmodernějším atletickým stánkem v republice. A také skvělým místním publikem. Dokud bude za neměnných podmínek organizován stávajícími společnostmi, jsou jakékoli spekulace o jeho přemístění jinam bezpředmětné," doplnil informace ze setkání s novináři Černošek.

Hrozba odchodu nejvýznamnější sportovní akce pryč je podle náměstka primátora Lumíra Palyzy (ČSSD) pro Ostravu velmi nepříjemnou zprávou. „Myslím, že je tady dost silných společností, které by se mohly podílet na tomto projektu. Město Ostrava navýšilo podporu Zlaté Tretře na devět a půl miliónů korun, soukromým firmám ale nařizovat nic nemůžeme. Ale můžeme, a taky budeme, je zdvořile prosit a žádat. Já jako bývalý sportovec a basketbalista si moc dobře pamatuju, jak se týmu NH Ostrava dotkla ztráta klíčového partnera," řekl Palyza.

Sportovní manažer mítinku Alfonz Juck zůstal optimistou. „Sportovci tvoří mítink, nicméně ekonomika je základ, bez kterého to nejde. Nicméně věřím, že se objeví firmy, které projeví zájem se zviditelnit před celým světem. Nechceme z Ostravy odcházet, je tady nejlepší stadión v Česku, Ostrava nám přirostla k srdci a velmi si vážíme toho, že tady můžeme Tretru pořádat," svěřil se Juck.

Bolt opět přislíbil účast

Kromě nepříliš příjemných zpráv oznámili organizátoři nadcházející Zlaté tretry i první sportovce, kteří budou v pátek 20. května na Městském stadiónu v Ostravě závodit. „Účast přislíbil kanadský mistr světa ve skoku o tyči Shawn Barber, který poměří síly s českou špičkou v čele s držitelem českého rekordu Michalem Balnerem nebo Janem Kudličkou," prozradil Juck.

Zároveň přinesl dobrou zprávu ohledně dalšího návratu fenomenálního jamajského sprintera Usaina Bolta do Ostravy. „Bolt, stejně jako všichni špičkoví atleti, se připravuje na olympiádu v Riu. Nicméně jsme předběžně dohodnutí, že do Ostravy přijede. Konečné rozhodnutí očekávám tak v lednu, nebo v únoru," upřesnil Juck.

Reklama

Související témata: