Hlavní obsah

Pořadatele Evropských her v Praze volit nebudou

Dopingová aféra v Rusku ovlivňuje i budoucnost Evropských her. V závěru příštího týdne měl být na valném shromáždění Evropských olympijských výborů v Praze vybrán hostitel příštích her v roce 2019, ale volba byla z programu vyřazena. Hlavním a v podstatě jediným uchazečem jsou společně Kazaň a Soči.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Stanice dopingové kontroly při ZOH v Soči - ilustrační snímek.

Článek

Po letošní celkem úspěšné premiéře "malé evropské olympiády" v Baku je pokračování značně nejisté. Nizozemsko, které mělo hostit druhý ročník v roce 2019, se jen pár dní před zahájením v Baku pořadatelství vzdalo. Neoficiálně zájem projevily Minsk, Istanbul a Glasgow, ale za jediného vážného kandidáta je považována ruská dvojice Kazaň - Soči.

Příští pátek se v Praze sejdou špičky evropského olympijského hnutí v čele s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem. Původně měly rozhodnout o pořadateli her, ale podle nového programu si jen vyslechnou zprávy o stavu příprav olympijských her v Riu de Janeiro a Pchjongčchangu.

Rusku po pondělním zveřejnění zprávy Mezinárodní antidopingové agentury (WADA) vedle dalších sankcí hrozí, že přijde o pořadatelství některých sportovních akcí, například juniorského MS v atletice, které má být v příštím roce v Kazani. Za této situace je pro Evropské olympijské výbory zřejmě nepřijatelné umístit do Ruska jednu z největších sportovních akcí.

Reklama

Související témata: