Hlavní obsah

Bývalý ukrajinský tyčkař Bubka je proti vyloučení Ruska z IAAF

Lausanne

Viceprezident světové atletické federace Sergej Bubka se vyslovil proti vyloučení ruského svazu z IAAF. Bývalý ukrajinský tyčkař nepovažuje za správné, aby byli plošným zákazem startů postiženi i čestní sportovci. Nepřeje si, aby museli zažít podobnou zkušenost jako on, když v roce 1984 jako úřadující mistr světa nemohl kvůli bojkotu východního bloku startovat na olympijských hrách v Los Angeles.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Sergej Bubka (vpravo) a další legenda Bob Beamon při nedávném předávání atletických ocenění ve Washingtonu.

Článek

Vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF a ze všech soutěží v pondělí doporučila Světová antidopingová agentura WADA kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu.

"Jako svaz musíme jednat. Musíme projít případ od případu, osobu po osobě," řekl Bubka v rozhovoru na webu Mezinárodní asociace sportovních novinářů (AIPS). Potrestán by podle něj měl být každý, kdo je do případu zapleten - funkcionáři, trenéři, manažeři. "Ti musí zaplatit svoji cenu. Ale normální sportovci, kteří s tím případem nemají nic společného, by neměli přijít ani o jediný závod," uvedl Bubka.

Situaci, do které by se dostali nevinní sportovci v případě kolektivního trestu, Bubka přirovnal k olympiádě v Los Angeles v roce 1984, na níž chyběl kvůli bojkotu socialistických zemí. "Mnoho nadějných sportovců nikdy nedostalo šanci bojovat o olympijskou medaili," uvedl Bubka, který pak ovládl soutěž tyčkařů na následujících hrách v Soulu. "Máme zodpovědnost chránit čisté sportovce před každou formou hromadného vyloučení. Nesmíme je trestat," dodal.

Reklama