Hlavní obsah

Podle ministra sportu nesáhne Rusko k bojkotu olympijských her

Moskva

Rusko nehodlá sáhnout k bojkotu olympijských her ani v případě, kdyby v Riu de Janeiro nesměli kvůli dopingovému skandálu startovat jeho atleti. V rozhovoru pro agenturu AP to řekl ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Článek

Světová antidopingová agentura WADA v pondělí kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu doporučila vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF, což by pro ruské atlety znamenalo neúčast na všech soutěžích včetně olympijských her. IAAF bude o této možnosti jednat v pátek.

Ani takový scénář však podle Mutka nedonutí Rusko uvažovat o bojkotu her v Riu. "Nikdy. V žádném případě," reagoval na dotaz AP. "Rusko je proti bojkotu, proti politickému vměšování do sportu. Jsme spolehlivým partnerem olympijského hnutí," dodal.

Vyslovil se nicméně proti plošnému zákazu startů, který ruským atletům hrozí. Takový názor zastává i viceprezident IAAF Sergej Bubka. "Musíme projít případ od případu, osobu po osobě," řekl Bubka. Potrestán by podle něj měl být každý, kdo je do případu zapleten - funkcionáři, trenéři, manažeři. "Ti musí zaplatit svoji cenu. Ale normální sportovci, kteří s tím případem nemají nic společného, by neměli přijít ani o jediný závod," uvedl Bubka.

Přijme mezinárodní asociace vysvětlení?

Ruská atletická federace ve čtvrtek zaslala IAAF vyjádření k dopingové aféře. Podrobnosti zveřejněny nebyly. "Doufám, že vedení mezinárodní asociace naše vysvětlení přijme," řekl agentuře TASS zastupující prezident ruské atletiky Vadim Zeličenok.

"Vyjmenovali jsme kroky v boji s dopingem, které jsme už přijali v poslední době a které budou nyní následovat. Odpověděli jsme na všechna obvinění komise WADA," uvedl generální sekretář ruského svazu Michail Butov. "Ke kolegům jsme byli milosrdnější, naše zpráva rozhodně nemá 300 stran," dodal s úsměvem.

Podle Butova, jenž je zároveň členem rady IAAF, je možným řešením podobný scénář jako v basketbalu. Tam ruský svaz od léta čelí sankcím FIBA, ale sborná přitom mohla hrát na mistrovství Evropy.

Ruská banka VTB se rozhodla neprodloužit smlouvu s IAAF, jejíž platnost letos vyprší. Podle viceprezidenta polostátní společnosti Vitalije Titova však tento krok nesouvisí se současným dopingovým skandálem v ruské atletice.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články