Hlavní obsah

Rozhodnuto! Rusku pozastavili členství, atleti nesmí na olympiádu

Monaco

Hrozba byla naplněna, Rusku bylo pozastaveno členství v mezinárodní atletické federaci IAAF. Po více než tříhodinovém večerním telekonferenčním jednání o tom jednohlasně rozhodla Rada IAAF. V tuto chvíli se ruští atleti nesmějí účastnit vrcholných soutěží včetně olympijských her v Riu a země nemůže pořádat akce IAAF včetně již přiděleného mistrovství světa juniorů 2016.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Překážkář Sergej Šubenkov (na snímku při MS v Pekingu) jedna z hvězd ruské atletiky, které mohou přijít o účast na OH v Riu de Janeiro.

Článek

„ARAF (Ruská atletická federace) selhala, je teď čistě na Rusku, aby učinilo potřebné změny. Naše zpráva nemohla být silnější, je to nejtvrdší možný trest," prohlásil nový předseda IAAF Sebastian Coe. „Dali jsme najevo, že podvádění na takové úrovni nebude tolerováno. Aby Rusko mohlo znovu nabýt členství v IAAF, musí jeho nová federace splnit seznam nezbytných kritérií," prohlásil Coe.

Provizorní vyloučení Ruska je důsledkem zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA, která ukázala na prvky státem řízeného dopingového programu v zemi včetně falšování výsledků testů a ničení vzorků.

Rusko se snažilo hrozbu odvrátit smířlivým kroky, nabídlo vytvoření nové antidopingové agentury, tyčkařka Jelena Isinbajevová sepsala otevřený dopis, ale výrok IAAF byl jednoznačný. Z 24 hlasujících se jich pro provizorní vyloučení vyjádřilo 22.

Reklama

Související témata: