Hlavní obsah

Atleti vyloučení Ruska z IAAF vítají a apelují na další kontroly

Praha

Špičkoví atleti včetně těch českých přivítali iniciativu mezinárodní federace IAAF v boji proti dopingu a ruskému státem řízenému užívání nedovolených podpůrných prostředků. Po dočasném vyloučení ruské federace z IAAF ale zároveň upozorňují, že podobně propracovaný systém mohou mít i další země.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Také nejlepší českou atletku roku Zuzanu Hejnovou ostrý postoj IAAF mile překvapil

Článek

Vítám pozastavení členství Ruska v IAAF. Nyní by ale to samé vyšetřování mělo zamířit také jinam, například do Keni nebo Jamajky," prohlásil německý diskař Robert Harting. Olympijský vítěz z Londýna a trojnásobný mistr světa tak namířil pozornost na velmoci vytrvaleckých a sprinterských tratí. "Popravdě nepřekvapilo by mě, kdyby se objevily ještě další případy," prohlásil jednatřicetiletý atlet a známý kritik dosavadního systému boje proti dopingu.

V podobném duchu hovořil i český halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů z letošního šampionátu v Praze Jakub Holuša. "Je dobře, že se začalo proti dopingu razantněji bojovat a něco konečně vychází na povrch, ale bohužel si nesmíme myslet, že jde jen o Rusko. Tento dopingový program nebo jemu podobný bude v mnohem více zemích," řekl ČTK Holuša.

Odmítl však plošný trest pro ruskou atletiku, kvůli němuž mají stop i atleti, kteří mohou být "čistí". "Ne všichni se dopingových programů účastní, takže si nejsem jistý, zda je správné zakázat starty všem ruským atletům," uvedl. Protože dopingové praktiky v Rusku se podle zveřejněných informací vesměs týkají běhů a chůze, jsou za nespravedlivě potrestané považováni zejména špičkoví atleti v technických disciplínách jako tyčkařka Jelena Isibnajevová, výškařka Anna Čičerovová, překážkář Sergej Šubenkov či dálkař Alexandr Meňkov.

Nejlepší atletka České republiky a dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová byla přístupem IAAF mile překvapena. "A věřím, že to neskončí jen politickými kompromisy a strachem z Ruska, ale bude se apelovat na to, aby Rusko splnilo to, co IAAF žádá," napsala ČTK. "A věřím, že Rusko bude přísně kontrolováno dlouhodobě. Byla bych ráda, kdyby IAAF odhalila i další případy a atletika byla očištěna všude, nejen v Rusku," poznamenala Hejnová.

Další českou překážkářku Denisu Rosolovou překvapilo, že Rusko bylo potrestáno tak přísně. "Přiznám se, že jsem nevěřila, že Rusko vyloučí, spíš jsem myslela, že se nějak dohodnou, docela mě to překvapilo," přiznala. "Ale myslím si, že Rusové udělají teď všichno pro to, aby se jejich atleti mohli olympiády zúčastnit," uvedla.

Reklama