Hlavní obsah

Ruští atleti zvažují, jak se dostat do Ria. Napsali dopis Coeovi

Přední ruští atleti zvažují, jak se dostat na olympijské hry v Riu de Janeiro. Prezidentu mezinárodní federace IAAF Sebastianu Coeovi napsali otevřený dopis s prosbou přehodnotit verdikt o vyloučení Ruska, někteří z nich uvažují o možnosti startu pod olympijskou vlajkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová na archivním snímku

Článek

IAAF kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu v pátek pozastavila ruskému svazu členství a vyloučila jeho atlety z mezinárodních soutěží. To některé ruské hvězdy označily za nefér rozhodnutí.

"Proč bychom my měli trpět za chyby těch nezodpovědných sportovců, kteří se snížili k dopingu?" otázala se tyčkařská světová rekordmanka Jelena Isinbajevová. Mistr světa v běhu na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov zase prohlásil, že nechce dopadnout jako jeho matka Natalja Šubenkovová, sedmibojařka, která nemohla startovat na OH 1984 v Los Angeles kvůli sovětskému bojkotu.

Otevřený dopis Coeovi pak podepsali atleti, kteří se chystají už na pátou olympiádu, i ti, pro které by Rio bylo premiérou pod pěti kruhy. "Žijeme atletikou a sníme o startu na olympiádě v Riu. Prosíme vás, neberte nám náš sen," napsali ruští reprezentanti.

Isinbajevová i další dvojnásobná olympijská vítězka Světlana Mastěrkovová mezitím zvažují možnost kandidovat na prezidentský post v Ruském atletickém svazu. Volby se budou konat v lednu.

Jednou z možností pro ruské atlety v případě trvající suspendace je start v Riu pod olympijskou vlajkou. "Neztrácím naději, že budu startovat pod ruskou vlajkou. Ale když si budeme muset vybrat, zda se olympiády zúčastnit, nebo ne, tak každý samozřejmě zvolí možnost tam jet. Za jakoukoli cenu," prohlásila olympijská vítězka z Londýna ve skoku vysokém Anna Čičerovová.

Jiný názor na účast ruských atletů v Riu má šéf světové organizace plaveckých trenérů WSCA John Leonard, dlouhodobě známý svým nesmiřitelným postojem k dopingovým praktikám. Ten vyzval k bojkotu her, pokud na nich budou ruští atleti smět startovat.

"Rusko nemůže změnit svůj vztah k dopingu, pokud nejprve nenastanou změny ve vládě. A jestli IAAF přesto za půl roku otočí, řekne, že vše je vyřešeno a odpuštěno, a pustí je do Ria, měli by sportovci z ostatních zemí olympiádu bojkotovat," uvedl Leonard.

Reklama

Související témata: