Hlavní obsah

IAAF má tým, který dohlédne na reformy v ruské atletice

Monako

Norský antidopingový expert Rune Andersen povede nezávislý inspekční tým mezinárodní asociace IAAF, který bude dohlížet na přípravu a dodržování reformního program ruského atletického svazu v jeho snaze vrátit se do řad IAAF. Oznámili to dnes zástupci světové atletické federace, která ruské reprezentanty vyloučila z mezinárodních soutěží za systematický a státem podporovaný doping.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Fotograf míří na logo Mezinárodní atletické federace IAAF v jeho sídle v Monaku.

Článek

Andersen se v boji proti dopingu angažuje už dlouho. Než v roce 2002 nastoupil do mezinárodní antidopingové agentury WADA, pracoval jako šéf etické komise, sportovní komise a antidopingového výboru při Norském olympijském a paralympijském výboru. Byl rovněž členem monitorovací skupiny Rady Evropy v otázkách boje proti dopingu.

Jeho tým bude mít další čtyři členy z Rady IAAF. Důvěru dostali Kanaďanka Abby Hoffmanová, Italka Anna Riccardiová, Namibijec Frankie Fredericks a Australan Geoff Gardner.

Hoffmanová je vedoucí exekutivy ministerstva zdravotnictví kanadské vlády a od roku 2004 je koordinátorkou antidopingového programu IAAF. Riccardiová je jako sportovní ředitelka Italského olympijského výboru technickou delegátkou příprav olympijských her v Riu. Bývalý sprinter Fredericks je jako šéf Komise sportovců členem Mezinárodního olympijského výboru, kdysi vedl Komisi sportovců při MOV. Gardner je šéfem Oceánské atletické asociace.

"Je mi ctí, že mě požádal šéf IAAF Sebastian Coe, abych dohlížel na tento ověřovací proces. Celý život jsem oddán čistotě sportu a chci pomoci i kvůli nevinným atletům, kteří jsou ruskou atletickou budoucností, dosáhnout toho, abychom mohli garantovat čistotu soutěží," prohlásil Andersen.

Prezident IAAF Coe k ustanovení komise sáhl po konzultaci se zástupci WADA. "Společně s nimi jsme vypracovali kritéria, která musejí zástupci ruské atletiky splnit. A v týmu Runeho Andersena, který má plno zkušeností, mám jistotu, že na proces dohlédnou," uvedl britský funkcionář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články