Hlavní obsah

Bolt může být pošesté Atletem roku

O Atletovi roku se rozhodne mezi jamajským sprinterem Usainem Boltem a dvěma Američany desetibojařem Ashtonem Eatonem a trojskokanem Christianem Taylorem. Bolt, který je rekordmanem ankety mezinárodní federace IAAF, může ocenění získat již pošesté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt během atletického mítinku Zlatá tretra 2015.

Článek

Devětadvacetiletý Jamajčan na srpnovém mistrovství světa v Pekingu obhájil tituly v závodech na 100, 200 a 4x100 metrů, přestože o jeho formě panovaly pochybnosti. Na dvoustovce zaběhl Bolt nejlepší letošní světový čas 19,55 sekundy.

Také Eaton zopakoval na šampionátu předloňský triumf z Moskvy. Své prvenství v desetiboji navíc sedmadvacetiletý atlet ozdobil zlepšením vlastního světového rekordu na 9045 bodů.

Taylor vítězstvím v Pekingu navázal na světový titul z roku 2011 z Tegu. Zlatou medaili vybojoval výkonem 18,21 metru, kterým se zařadil na druhé místo historických tabulek. Úspěšnou sezonu korunoval pětadvacetiletý Američan vítězstvím v Diamantové lize.

Finalistkami ženské části ankety jsou etiopská vytrvalkyně Genzebe Dibabaová, nizozemská sprinterka Dafne Schippersová a polská kladivářka Anita Wlodarczyková. Výsledky měly být slavnostně vyhlášeny 28. listopadu v Monte Carlu, IAAF však kvůli korupční aféře bývalého prezidenta Laminea Diacka tradiční galavečer zrušila a vítěze oznámí na internetu.

Reklama