Hlavní obsah

Atletka Domínguezová dostala u CAS tříletý trest za doping

Madrid

Bývalá španělská atletka Marta Domínguezová přišla dodatečně o titul mistryně světa v běhu na 3000 metrů překážek z Berlína z roku 2009 a odpyká si tříletý dopingový trest za nesrovnalosti v biologickém pasu. Rozhodla o tom mezinárodní arbitráž CAS.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Španělská běžkyně Marta Domínguezová na snímku z roku 2009, kdy jásala po zlatu na 3000 m překážek na MS v Berlíně.

Článek

Na soudní dvůr se obrátila Mezinárodní atletická federace IAAF, která pro čtyřicetiletou šampionku požadovala už v roce 2013 čtyřletý trest. Španělský svaz, v němž steeplařka v minulosti působila jako místopředsedkyně, ji ale v únoru 2014 osvobodil.

Dopingové podezření už stálo Domínguezovou místo na kandidátce pro prosincové parlamentní volby, v nichž se chtěla ucházet o poslanecký mandát za Lidovou stranu současného premiéra Mariana Rajoye. Podle listu El País bylo důvodem stažení z kandidátky právě podezření, že si Domínguezová v minulosti pomáhala ve sportu dopingem.

Reputací Domínguezové otřáslo už v roce 2010 zapletení do kauzy, v níž policie vyšetřovala pašování drog a zakázaných dopingových látek. Atletka byla mezi lidmi zadrženými kvůli výslechu, později ale byla všech obvinění zproštěna.

Reklama