Hlavní obsah

Ruští atleti v březnu přijdou o halové mistrovství světa

Moskva

Ruští atleti přijdou o účast na halovém mistrovství světa 2016. První zprávu svého inspekčního týmu o ruském antidopingovém programu totiž má rada Mezinárodní atletické federace IAAF projednávat až 27. března, týden po skončení šampionátu v Portlandu.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Zlatá půlkařka z OH v Londýně Maria Savinovová. Za dopingově podezřelou Ruskou dobíhá do cíle Jihoafričanka Caster Semenyaová.

Článek

IAAF v minulém týdnu vyloučila Rusko z mezinárodních atletických soutěží kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu. Podle zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA se v ruské atletice dopovalo s podporou státu, ničily se uložené vzorky nebo za úplatu zatajovaly pozitivní výsledky testů.

Předseda IAAF Sebastian Coe dnes prohlásil, že od Ruska bude požadovat splnění řady zásadních reformních bodů, aby se jeho atleti mohli vrátit na mezinárodní soutěže. "Ta kritéria musejí být přísná a na jejich splnění musíme trvat, jinak by celý inspekční proces selhal," uvedl Coe na webu IAAF.

Pětičlenný inspekční tým, vedený norským antidopingovým expertem Runem Andersenem, má poprvé přijet na kontrolu do Ruska ještě v tomto roce. Jeho první zprávu, na jejímž základě posoudí postup reforem, však má rada IAAF dostat na stůl až 27. března na jednání v Cardiffu, týden po skončení halového mistrovství světa.

Reklama