Hlavní obsah

Evropský šéf WADA: Dopingový skandál není jen problémem Ruska

Současný dopingový skandál rozhodně není jen problémem Ruska, tvrdí evropský regionální šéf Světové antidopingové agentury WADA Frédéric Donzé. Na valném shromáždění Evropských olympijských výborů v Praze ocenil Donzé změny v antidopingovém kodexu, které letos vstoupily v platnost, a vyzval k ještě tvrdšímu boji proti podvodníkům.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Není to jen o antidopingovém kodexu WADA, ale je to kodex boje proti dopingu na celém světě. Chtěli bychom se zaměřit také na prevenci a vzdělávání sportovců. Rádi bychom zavedli efektivnější a dlouhodobě intenzivní testování," řekl Donzé v Praze.

V novém kodexu je například přísnější trest za vyhýbání se dopingovým komisařům, za první prohřešek může sportovec dostat hned čtyři roky. Vzorky se podle nových pravidel budou uchovávat pro případné další testování deset let oproti dosavadním osmi. "O dalších změnách v kodexu se nyní jedná," řekl Donzé.

WADA by podle jeho slov měla mít vyšší pravomoci a v boji proti dopingu úzce spolupracovat s národními olympijskými výbory. Musí rovněž bojovat proti neakreditovaným laboratořím, které využívají například Argentina, Bolívie či Ukrajina. "WADA musí mít možnost se podílet na mezinárodních vyšetřováních a tresty by měly být vyšší a rozmanitější," navrhl funkcionář.

Donzé: Keňa je další velký problém

Důležitá je podle jeho slov také spolupráce s vládami, aby se doping stal trestným činem, jako to je například v Itálii a nově také v Německu. "Abychom opět zvýšili důvěru veřejnosti a také ochránili ty sportovce, kteří jdou čistou cestou," uvedl Donzé. "Je důležité, abychom víc oddělili hájení poctivých sportovců a trestání podvodníků," vysvětlil.

Důležité bude zasedání WADA v květnu příštího roku, kdy se bude řešit nejen problém ruské atletiky, ale boj proti dopingu globálně. "Keňa je další velký problém," upozornil Donzé, že africká běžecká velmoc čelí potížím srovnatelným se skandálem kolem organizovaného dopingu v Rusku.

"Měli jsme se zástupci keňské atletiky několik schůzek, abychom se ujistili, že Keňa dělá potřebné kroky. Rozhodně to zatím není země, která je plně připravena bojovat proti dopingu," poznamenal Donzé. "Pracují na zprovoznění antidopingové agentury a pravidel a my doufáme, že to udělají rychle. Protože ta situace je tam absolutně urgentní," řekl. "Je na nás, jak ten boj proti dopingu zintenzivníme," dodal.

Reklama

Související témata: