Hlavní obsah

Šéf IAAF Coe skončil u Nike kvůli podezření ze střetu zájmů

Monako

Předseda Mezinárodní atletické federace (IAAF) Sebastian Coe se vzdal role placeného poradce firmy Nike. Odstoupit se rozhodl poté, co byl v souvislosti s dubnovým přidělení pořadatelství mistrovství světa v roce 2021 americkému Eugene bez voleb obviněn z konfliktu zájmů.

Foto: Jason Lee, Reuters

Šéf světové atletiky Sebastien Coe.

Článek

Devětapadesátiletý bývalý britský olympionik na tiskové konferenci v Monaku navíc přislíbil, že utlumí i své další aktivity, které nesouvisejí s vedením světové atletiky. Po olympijských hrách v Riu de Janeiro ukončí i své působení v britské olympijské asociaci.

Po svém zvolení do čela IAAF se prý Coe radil s etickou komisí. "Bylo mi řečeno, že si mohu pozice u Nike a (sportovní marketingové společnosti) CSM ponechat, pokud se nebudu snažit ovlivnit jakákoliv rozhodnutí, která by na ně měla vliv," řekl Coe s tím, že realita je ale jiná.

"Proto jsem se rozhodl ukončit svou roli v Nike, která trvala 38 let. Současný povyk kolem toho není dobrý pro Nike ani pro IAAF a je to velmi rozptylující," dodal.

Podle interní mailové korespondence Nike, kterou ve středu zveřejnila BBC, Coe na začátku letošího roku za Eugene loboval u tehdejšího předsedy IAAF Lamina Diacka. Ten nakonec na dubnovém zasedání Rady IAAF přidělení šampionátu americkému městu prosadil, a to bez tradičního procesu výběru z několika kandidátů, přestože úmysl ucházet se o MS veřejně projevil i Göteborg.

Reklama