Hlavní obsah

Šéf suspendované Ruské antidopingové agentury odstoupil

Šéf Ruské antidopingové agentury (RUSADA) Ramil Chabrijev rezignoval necelý měsíc poté, co byla agentuře zastavena činnost. Světová antidopingová agentura (WADA) ve své zprávě uvedla, že se RUSADA podílela na zakrývání dopingových případů ruských atletů.

Foto: Brennan Linsley, ČTK/AP

Dick Pound, autor zprávy usvědčující ruské atlety z dopingu, na sjezdu členů WADA.

Článek

Ruské ministerstvo sportu dnes oznámilo, že rezignace generálního ředitele RUSADA Ramila Chabrijeva byla přijata na jednání zakladatelů agentury, jimiž jsou ruské sportovní svazy a vládní organizace.

Ministerstvo také uvedlo, že RUSADA bude mít novou dozorčí radu, jež bude "monitorovat činnost agentury a zaručovat její nezávislost". Do rady byly vybrány osobnosti z různých profesí, které podle ministerstva nemají žádnou vazbu na sport.

Chabrijevova rezignace přišla během návštěvy delegace WADA, jež je v Moskvě, aby zajistila, že během suspendace RUSADA bude probíhat testování ruských sportovců. Při zavedení nového testovacího systému v ruském sportu mají pomáhat také experti z britské antidopingové agentury UKAD.

UKAD bude podle ministerstva partnerem RUSADA při plánování a testování. Jejím úkolem mimo jiné bude najít zahraniční společnosti, jež se budou v Rusku zabývat manipulací s nasbíranými vzorky.

Reklama