Hlavní obsah

Američané žádají kvůli Felixové změnu atletického programu v Riu

Eugene

Vedení americké atletické federace požádalo světovou asociaci IAAF o změnu časového programu olympijských her tak, aby hvězda delších sprintů Allyson Felixová mohla v Riu usilovat o medaile v závodech na 200 i 400 metrů. Aktuálně je finále čtyřstovky na programu ve stejném soutěžním bloku jako rozběhy na poloviční trati (15. srpna).

Foto: Profimedia.cz

Američanka Allyson Felixová po vítězství v závodu na 400 metrů na MS v Pekingu.

Článek

Felixová na předchozí olympiádě v Londýně získala zlatou medaili na 200 metrů, z této trati má také stříbra z Atén 2004 a Pekingu 2008 a světové tituly z let 2005, 2007 a 2009. A zároveň je úřadující mistryní světa na čtvrtce, na níž byla i druhá na MS 2011.

"Allyson patří k nejúspěšnějším atletkám v historii IAAF. Měla by jí proto být dána šance pokusit se na její čtvrté a zřejmě poslední olympiádě o double," uvedl šéf amerického svazu Max Siegel. "Takový výkon by olympijské hry vyšperkoval. Allyson i celý sport si zaslouží, abychom tento požadavek vznesli," dodal.

Kombinování obou disciplín na jedné vrcholné akci není příliš časté. Mezi ženami dokázala na olympiádě obě distance ovládnout Francouzka Marie-José Pérecová v roce 1996, na stejných hrách v Atlantě se tentýž double podařil Michaelu Johnsonovi z USA.

Reklama

Související témata: