Hlavní obsah

Výškařská tour se mění. Bude mezinárodní

Třinec

Ve zcela novém formátu se zkraje roku uskuteční v Třinci Beskydská laťka ve skoku do výšky. Po letech, kdy patřila do seriálu Moravské výškařské tour, se od roku 2016 stane součástí nově vzniklé Mezinárodní výškařské tour.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Výškař Jaroslav Bába by na Beskydské laťce neměl chybět ani letos

Článek

Ta se letos bude skládat ze závodu v Banské Bystrici na Slovensku, který se uskuteční ve čtvrtek 4. února a Beskydské třinecké laťky. Ta je na programu o tři dny později, v neděli 7. února ve Werk Aréně. V dalších letech organizátoři plánují výškařskou tour rozšířit.

„Oba mítinky jsou v tuto chvíli nekvalitnější a nejlépe hodnocené v obou zemích. V loňském roce byly v žebříčku halových závodů s hudbou hodnoceny oba závody jako nejlepší na světě," prozradil manažer Mezinárodní výškařské tour Alfonz Juck a dodal, že pro celkového vítěze Mezinárodní výškařskou tour je připravena prémie pět tisíc dolarů.

Přijede i obhájce

Usilovat o ni bude i vítěz loňské Beskydské laťky Katařan Mutaza Essu Baršim, který přislíbil účast jak na Banskobystrické, tak i na Beskydské laťce. „Do Třince se přesune většina startujících. V Třinci se proto znovu představí i Baršim, který už v kariéře vyhrál dvakrát jak v Banské Bystrici, tak i v Třinci. V roce 2013 vyrovnal rekord Beskydské laťky, který má hodnotu 234 centimetrů. Loni skočil v Třinci o čtyři centimetry méně, rekordní zápis tak budou fanoušci očekávat letos znovu," řekl Juck.

Asijský rekordman a olympijský medailista v letní sezóně neskákal zcela podle svých představ. Na mistrovství světa v Pekingu nezískal medaili, ovšem rok 2015 ukončil jako lídr světových tabulek s výkonem 241 centimetrů a vyhrál i seriál Diamantové ligy. „K jeho hlavním soupeřům budou patřit Italové Gianmarco Tamberi a Silvano Chesani. Chybět nebude ani český olympijský medailista Jaroslav Bába, který startoval na Beskydské laťce už jedenáctkrát a v roce 2003 a 2004 ji vyhrál," přiblížil Juck.

V ženské soutěži se na severu Moravy představí Levern Spencerová ze Svaté Lucie s britskou rekordmankou Isobel Pooleyovou. V jednání je start Chorvatky Blanka Vlašičové. „Rekordmanka závodu v Banské Bystrici by se ráda nejméně na Slovensko vrátila. Ale vzhledem ke zdravotním problémům z posledních let je opatrná v potvrzování startů. Rozhodnutí si nechává na poslední chvíli," naznačil Alfonz Juck.

Reklama