Hlavní obsah

Ruskou atletiku má očistit nový předseda svazu Šljachtin

Moskva

O napravení reputace bude ruská atletika usilovat pod vedením Dmitrije Šljachtina, který byl dnes zvolen novým předsedou národní federace. Jeho soupeři měli být generální sekretář federace Michail Butov a bývalý mistr Evropy ve skoku do výšky Alexandr Šustov, ale před volbou se kandidatury vzdali.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Nový šéf ruské atletiky Dmitrij Šljachtin.

Článek

Osmačtyřicetiletý Šljachtin, bývalý atletický trenér a v současnosti ministr sportu Samarské oblasti, byl zvolen jednomyslně. "Můj úkol je jasný. Vrátit ruskou atletiku na světovou úroveň a vrátit jí důvěru," řekl funkcionář, kterého podporoval ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Delegáti se před volbou dohodli, že nebudou hlasovat pro nikoho z bývalého vedení svazu, což odsoudilo k neúspěchu Butovovu kandidaturu. Nicméně Butov dál zůstává ve funkci generálního sekretáře, než bude ustanoven nový management. Butov počítá s tím, že skončí v prosinci.

Svaz rovněž potvrdil ve funkci reprezentačního šéftrenéra Valerije Borzakovského, olympijského vítěze v běhu na 800 metrů z roku 2004, který vede národní tým od loňského ledna.

Ruská atletika získala řádného předsedu po 11 měsících. Loni v únoru rezignoval po téměř čtvrtstoletí ve funkci kvůli sérii dopingových skandálů Valentin Balachničev. Federace od té doby dočasně vedl Vadim Zeličenok. V listopadu bylo Rusko kvůli systematickému dopingu dočasně vyloučeno z Mezinárodní atletice federace. Jeho atleti nemohou startovat na mezinárodních soutěžích včetně halového mistrovství světa v Portlandu a hrozí jim, že přijdou o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články