Hlavní obsah

Výškařská kometa Hrubá mistrovství světa klidně oželí. Sní o dvou metrech

Praha

Jedinou Češkou, která do výšky dokázala překonat dva metry, je od roku 2000 Zuzana Hlavoňová. Bude tato věta platit i na konci sezóny? Skokanská kometa Michaela Hrubá dává naději, že by prestižní dvoumetrový klub mohl mít novou členku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Výškařka Michaela Hrubá na Hustopečském skákání.

Článek

Když se vloni vrátila se zlatou medailí z mistrovství světa do 17 let v kolumbijském Cali, její kouč Ctibor Nezdařil měl velkolepé plány. „Dva metry jsme příští rok schopni atakovat,“ věřil a jeho mladičká svěřenkyně velká očekávání ještě tlumila.

Zdobí ji vyrovnanost

Mnohé se od té doby změnilo. Hrubá po osobních problémech od Nezdařila odešla trénovat k jeho bývalé manželce Aleně Nezdařilové a myšlenkám na rekordní výšku už se tolik nebrání. „Možná je to reálné, uvidíme, jak se budu v létě cítit a jestli budu zdravá,“ připouští výškařský supertalent.

K sebedůvěře má jasnou oporu, český juniorský rekord už v sezóně posunula na 194 cm a laťku o dva centimetry výše v Třinci jen lehounce shazovala. Ještě víc ji ale hřeje vyrovnanost výkonů, letos už třikrát (naposledy v sobotu v Hustopečích) skočila 193 cm a výše, takovou bilancí se nikdo jiný na světě letos nemůže pochlubit!

Už vloni si zaskákala finále na halovém mistrovství Evropy v Praze, rodí se tak černý kůň pro letošní halové MS? Hrubá šampionát v Portlandu v plánu nemá. „Je to lákavé, ale už mám naplánované soustředění, protože olympiáda i obhajoba medaile na juniorském mistrovství světa je lákavější,“ vysvětluje.

Akce si vybírá

Není to poprvé, kdy volí podobnou strategii. Mládežnickým akcím obětovala evropský šampionát v Curychu 2014, nesnažila se ani o loňské MS v Pekingu.

„Pak jsem si říkala, že by bylo hezké tam závodit, ale to by bylo strašně náročné. Už když jsem přiletěla z dorosteneckého šampionátu v Cali, byla jsem strašně hubená, měla jsem asi jen 65 kilo,“ říká vytáhlá dívka, která v neděli oslaví osmnáctiny.

Pečlivý výběr akcí, k nimž upne své síly, se jí zatím vyplatil. A pokud by v létě skutečně atakovala magickou hranici dvou metrů, určitě by nezalitovala ani absence v Portlandu.

Reklama