Hlavní obsah

Ton i přes domácí konkurenci věří startu v Moskvě

Čestmír FolkPrávo

Výškař pražské Dukly dokonce sní o tom, že si z halového mistrovství světa přiveze první seniorskou medaili. Jen několik dní žil ve stínu reprezentačních kolegů Jaroslava Báby a Tomáše Janků, kteří hned na začátku sezóny splnili limit pro start na halovém MS v Moskvě.

Článek

Od víkendu se však už mluví hlavně o Tonovi. Sedmadvacetiletý skokan do výšky si výkonem 233 cm v závěrečném podniku Moravské Tour v Hustopečích nejen notně přiblížil účast na šampionátu, ale navíc momentálně spolu se Švédem Thörnbladem vévodí i letošním světovým tabulkám. "Bral bych, kdyby to tak bylo i na konci sezóny," usmíval se Ton po vydařeném závodě. "Nyní svoje postavení v čele světového žebříčku absolutně nepřeceňuji. Pořadí se bude neustále měnit. V první desítce bych ale zůstat mohl," přemítal.

Závodník pražské Dukly doufá, že se na světový šampionát do Ruska začátkem března podívá. "Jisté ale ještě nemám vůbec nic. Na dvě místa, která může maximálně každý stát obsadit, jsme totiž tři kandidáti. Jarda s Tomášem se budou určitě také ještě postupně zlepšovat," předpokládá Ton. Minimálně stejně jako výtečného výkonu si váží i zvládnuté techniky sedmikrokového rozběhu. "S pomocí zkušeného trenéra Kováře se mi v Hustopečích konečně povedlo využít při něm dokonale rychlost a sílu," netají radost.

Výškaři jsou parta

Ve městě na Břeclavsku pokořil kromě dalších skokanů také Rusa Uchova, který v poslední době vtrhl do světové špičky jako vítr. "Je bývalým diskařem, má tudíž dynamit v noze. Při skákání těží z obrovské síly. Pokud se ho bude držet zdraví, má před sebou určitě slibnou budoucnost," předpověděl novému sokovi. Uchov zapadl mezi sehranou partu předních světových výškařů, kteří se dokážou upřímně radovat i z vydařených pokusů svých soupeřů. Navzdory tomu, že mezi sebou bojují o slávu i peníze.

"To, že si vzájemně držíme palce a chodíme si blahopřát, není žádná přetvářka. Vždyť se většinou známe už strašně dlouho. Třeba s Britem Challengerem či Kanaďanem Boswellem jsme velcí přátelé již déle než deset let. Já se naprosto upřímně těším z každého jejich úspěchu a oni zase z mého," tvrdí Ton. Obrovský kamarád je i s nejlepším českým skokanem posledních let Jaroslavem Bábou. "Jardovi patří dík za to, jak naši výšku pozvedl. Jeho národní rekord 237 cm je fantastický. My ostatní máme velikou motivaci se mu vyrovnat. I já bych rád co nejdřív skočil tak vysoko. Na závodišti si sice vůbec nic nedarujeme, ale jinak si jsme nesmírně blízcí," prozradil.

Začne ladit formu

Ještě vylepšit svoje letošní maximum se Ton pokusí začátkem února na dvou velkých halových mítincích v Německu. Čtrnáctého se pak s největší pravděpodobností zúčastní Brněnské laťky. "Jestli se s pořadateli na startu definitivně domluvím, bude to pro mě svátek. Vždyť v Brně jsem se narodil a s výškou jsem tady začínal. Obvykle se mi zde i daří," svěřil se.

Potom už začne Ton ladit formu na Moskvu. "Pokud se na MS skutečně kvalifikuju, budu se tam pochopitelně snažit obstát co nejlépe. Vždyť světovému šampionátu v hale přikládám dokonce o malinko větší význam než letnímu mistrovství Evropy pod širým nebem. Medaili z vrcholného seniorského podniku ještě nemám. Bylo by krásné přivézt si ji z Ruska," zasnil se osmý muž předloňské olympiády v Aténách.

Reklama

Související témata: