Hlavní obsah

Dovolená v Kalifornii? Pro dálkaře Jušku strašidelná představa

Jablonec nad Nisou

Lepší povzbuzení před cestou za moře si dálkař Radek Juška nemohl přát. Na mítinku Jablonec Indoor Gala vyhrál svým nejlepším letošním výkonem 803 cm, přesto ještě nemá jistotu, že se na halovém mistrovství světa v Portlandu (16.-20. 3.) představí. Pozvánky pro šestnáctku nejlepších dálkařů planety se uzavřou v pondělí.

Foto: Horsinka Adolf, ČTK

Dálkař Radek Juška na halovém mistrovství ČR v atletice.

Článek

To vy už ale budete v americké Chula Vistě, kde bude mít česká reprezentace svůj přípravný kemp…

Letím v pondělí a v úterý se dozvím, jestli mě vzali, nebo ne. Když ne, tak tam poletím na dovolenou, kdo by do Kalifornie nechtěl. (úsměv)

Teď vtipkujete, ale nestraší vás představa, že se na poslední chvíli několik dálkařů zlepší a vy se vrátíte z Ameriky bez startu na světovém šampionátu?

Strašně straší! Skoro každý den sleduju tabulky, jestli se někdo zlepšil, nebo ne… Teď naskákali dobré výkony Číňani, naštěstí přede mnou už byli jiní tři. I tady v Jablonci jsem chtěl zabojovat o limit pro mistrovství světa (818 centimetrů), což se nepovedlo, ale zase jsem se o kousek v tabulkách posunul a nominaci mám o něco jistější.

Nezvažoval jste tedy, že byste raději odletěl do zámoří až s druhou částí výpravy, až budete mít start definitivně potvrzený?

Lepší je letět už teď, trošku se srovnám s časovým posunem a podnebím, jako to bylo vloni na mistrovství světa v Pekingu. Měl jsem výpadek v tréninku kvůli vytažení osmiček, tak to teď doháníme a je to pořád lepší.

Poprvé v sezóně jste překonal osm metrů před týdnem na mistrovství republiky v Ostravě posledním pokusem. V Jablonci jste skočil nejdále hned prvním…

Dneska to bylo trošku jiné, spíš mi ke konci docházely síly. Byl jsem trošku roztěkaný, to musím do Portlandu vyladit. Ale spokojený jsem úplně luxusně, týden mě teď trápila rýma, moc jsem se nevyspal, takže paráda…

V Portlandu se bude skákat rovnou finále, vyhovuje nám to?

Na jednu stranu je to škoda, na druhou poletím na mistrovství světa a budu mít jistotu, že už budu ve finále.

V šestnácti skokanech to ale bude dlouhá soutěž…

Za začátku to bude dlouhé, hlavně bude o nervy se dostat do užšího finále, abych měl další pokusy. Snad se to povede, když zajistím prvním skokem jako tady.

Reklama

Související témata: