Hlavní obsah

Velkolepé středisko a deset drah. Atleti se na šampionát nachystají v Kalifornii

Praha

Sedmička českých atletů (tyčkaři Balner a Kudlička, běžci Maslák, Mäki a Holuša, koulař Staněk a vícebojař Helcelet) v pondělí brzy ráno odletěla na aklimatizační kemp do USA s vědomím, že se v klidu můžou chystat na halové MS (17.-20. 3.) v Portlandu, jen dálkaři Radku Juškovi podobná jistota chybí. Limit 818 cm totiž nesplnil, a tak spoléhá na to, že se vejde mezi šestnáctku pozvaných dálkařů od IAAF. Pravděpodobnost je značná, jistotu by měl získat v úterý v den svých 23. narozenin.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tyčkař Jan Kudlička byl jedním z těch, kteří už zamířili do zámoří.

Článek

Může to být v kalifornské Chula Vistě vcelku veselá oslava spojená s jistotou startu na halovém mistrovství světa v Portlandu, nebo si bude balit kufry na cestu zpět do Česka…

„Přinejhorším letím do Kalifornie na dovolenou,“ vtipkoval halový vicemistr Evropy z loňského roku.

„Straší mě představa, že tam letím zbytečně. Skoro každý den jsem koukal na tabulky, jestli se někdo nezlepšil. Věřím, že to klapne,“ přiznával Juška, jenž si na sobotním mítinku v Jablonci nad Nisou zlepšil sezónní maximum na 803 cm a posunul se na třináctou příčku letošních světových tabulek.

Bába s Maláčovou čekají

Na pozvánku čekají i výškař Bába a tyčkařka Maláčová, ti by však případně letěli až příští pondělí spolu s již nominovanými tyčkařkou Ptáčníkovou a vícebojařkou Cachovou.

Chula Vistu si atleti vybrali po vzoru třeba kanoistů, kteří do amerického olympijského centra pravidelně jezdí. „Původně jsme chtěli trénovat někde v hale, ale ty tam v březnu už všude končí. Do Chula Visty nepouštějí každého, byla to náročná anabáze se svoleními od atletické federace i olympijského výboru,“ popisuje šéftrenér Tomáš Dvořák.

Podmínky by ale měli mít atleti špičkové. „Je to velkolepé středisko, stadión s deseti drahami,“ těšil se trojnásobný mistr světa v desetiboji. Přímo do Portlandu se česká výprava přesune příští pondělí.

Reklama

Související témata: