Hlavní obsah

Forma v kopru, bál se Staněk. Před cestou za moře ho povzbudil rekord i skalpy hvězd

Praha

Koncem ledna z koulaře Tomáše Staňka sršela energie, osobní rekord si posunul na 21,26 m, podle tréninků si troufal snad i na atakování hranice světové extratřídy 22 metrů. Jenže přišlo zranění zadního stehenního svalu. „A forma šla do kopru,“ zalitoval vrhač pražské Dukly.

Foto: Jan Kucharčík

Předvede Tomáš Staněk sílu svých paží soupeřům i v Portlandu?

Článek

Přesto v pondělí do USA na kemp před světovým šampionátem v Portlandu odlétal opět s úsměvem na tváři a plný očekávání. Na mistrovství republiky v Ostravě se ujistil, že sval drží, a v sobotu v Jablonci ke svému osobnímu maximu přidal další čtyři centimetry.

Nechce bláznit

Až za ním skončily hvězdy nedávné minulosti Tomasz Majewski (dvojnásobný olympijský vítěz), současnosti Tim Nedow (vítěz letošní IAAF World Indoor Tour) i blízké budoucnosti Konrad Bukowiecki (juniorský mistr světa).

S výkonem 21,30 m je Staněk pátý v letošních světových tabulkách. „Kdybych tohle zopakoval v Portlandu, na finále by to suverénně stačilo a už to by byl můj životní úspěch,“ ví svěřenec Petra Stehlíka. „Tohle už jsou daleké metry, a i když letos je koule našlapaná a asi osmnáct lidí překonalo dvacet a půl metru, tímhle bych většině utekl,“ tuší.

Do odvážnějších prognóz se raději nepouští, v živé paměti má loňské halové mistrovství Evropy v Praze, kde nezvládl roli jednoho z favoritů a skončil už v kvalifikaci. „Tady přece jen nebude takový tlak, když šampionát není doma. Určitě nebudu bláznit a snad se s tím srovnám lépe,“ věří pětadvacetiletý Staněk.

Letošní světové tabulky
1. Crouser (USA)21,73 m
2. Roberts (USA)21,57 m
3. Haratyk (Pol.)21,35 m
4. Nedow (Kan.)21,33 m
5. Staněk (ČR)21,26 m
Jak dopadne koulař Tomáš Staněk na halovém MS v Portlandu?
získá medaili
26,7 %
postoupí do užšího finále
60,8 %
skončí mimo elitní osmičku
12,5 %
Celkem hlasovalo 344 čtenářů.

Reklama