Hlavní obsah

Hamáčková skočila limit, Janků vyhrál za 230 cm

BYDHOŠŤ

Česká tyčkařka Pavla Hamáčková skočila na středečním mítinku v polské Bydhošti 440 cm a splnila limit ČAS k účasti na březnovém MS v hale. Výškař Tomáš Janků přeskočil 230 cm, porazil Jaroslava Bábu a také si zajistil letenku do Moskvy.

Foto: ČTK/René Volfík

Tyčkařka Pavla Hamáčková.

Článek

Janků se předvedl ve skvělé formě v soutěži ve skoku vysokém. Překonal jako devátý muž v sezoně 230 cm a odsunul mimo postupové místo na halové MS českého rekordmana Jaroslava Bábu. Ten již skočil limit 228 cm, ale na šampionát mohou jet z jedné země jen dva atleti na disciplínu. Výkon 233 cm letos předvedl již Svatoslav Ton.

Janků skalpoval Holma

Janků přitom jednou opravoval 220 cm, další metu 224 cm skočil až napotřetí. Postupnou výšku 228 cm ale vynechal, aby se osamostatnil na druhém místě v českém týmu pro Moskvu, a 230 cm překonal rovněž na třetí pokus. Závod tímto výkonem vyhrál a připsal si skalp mnoha favoritů včetně olympijského vítěze Stefana Holma i ukrajinského mistra světa Jurije Krymarenka.

Pavla Hamáčková se v soutěži tyčkařem zařadila výkonem 440 cm na šesté místo. Druhá Češka v soutěži Kateřina Baďurová překonala laťku ve výšce 425 cm, ale další postupnou úroveň 440 cm již nezvládla a skončila sedmá. Závod vyhrály společně domácí Anna Rogowská a při svém návratu do sektoru Světlana Feofanovová z Ruska. Obě skočily 464 centimetrů a měly stejný zápis.

Reklama