Hlavní obsah

Sáhne po první velké medaili? Osobní rekord by stačil, věří Helcelet

Michal OsobaPrávo

Nechce se svazovat plány na stupně vítězů. Přesto je odkrývá. „Nebudu mluvit o tom, že si jedu pro medaili, už se mi to párkrát vymstilo,“ říká vícebojař Adam Sebastian Helcelet před startem halového mistrovství světa atletů v Portlandu. „Ale chtěl bych si vylepšit osobní rekord. A ten by určitě znamenal medaili,“ tuší.

Foto: Aleš Gräf/graf.cz

Vícebojař Adam Sebastian Helcelet při tréninku v portlandské hale.

Článek

Helcelet vrcholné akce pod střechou umí. V evropské konkurenci už byl čtvrtý a pátý, ve světové rovněž pátý. Na první seniorskou medaili ale dál čeká.

Eaton. A kdo za ním?

Nejlepšího sedmibojařského součtu v kariéře dosáhl vloni, kdy posbíral 6164 bodů. Letos zatím šestitisícovou hranici nepokořil. „Jednoduché to mít nebude, jeden odskočí a zbylí se budou prát o medaile,“ předpovídá bývalý vícebojař a reprezentační kouč Tomáš Dvořák.

Netřeba dodávat, že oním odskočeným by měl být podle předpokladů světový rekordman v sedmiboji i desetiboji Ashton Eaton. „Adam určitě o medaili může bojovat, když zazávodí výrazně lépe než na mistrovství republiky,“ dodává Dvořák.

A Helcelet věří, že v Oregon Convention Center dokáže poskládat podstatně lepší výkon než v pražské Stromovce. „Od té doby jsme dost potrénovali. Navíc při mistrovství republiky jsem měl ve škole zrovna zkouškové období a psychicky byl vyčerpaný, před závody jsem se tři hodiny učil a byl úplně hotovej,“ popisuje čtyřiadvacetiletý Helcelet.

Proto také musel dlouho čekat, jestli jeho výkon vůbec bude na pozvánku mezi tucet elitních vícebojařů stačit. „Ale já si nepřipouštěl, že bych nejel, takže jsem normálně trénoval dál,“ ujišťuje Helcelet, jenž se definitivního uklidnění dočkal až po zprávě od svého kouče Josefa Karase.

Reklama

Související témata: