Hlavní obsah

Tyčkař Kudlička se cítil jako Achilles. Šlo to i s jednou nohou, říkal s úsměvem

Jediný pokus dělil tyčkaře Jana Kudličku od toho, aby na halovém mistrovství světa v Portlandu skončil předposlední. Český atlet zmobilizoval síly a dokázal obsadit čtvrté místo, ale spíš silou vůle než dobrou fyzickou kondicí, neboť ho trápila zraněná noha. Výkonem 575 cm jej nakonec od obhajoby bronzové medaile dělil jen horší zápis.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Jan Kudlička během finále skoku o tyči na halovém mistrovství světa v Portlandu.

Článek

Začátek sezóny se mu nepovedl, ale při domácím šampionátu v Ostravě zdolal limitní výšku a dobrou formu prokázal i na mítinku v Jablonci. Tam si ale při posledním skoku poranil kotník a následky zranění ho v Portlandu dost limitovaly. "Myslel jsem si, že tu nohu mám už dobrou, ale dneska mě při rozcvičení v tom zabolelo a zase to nateklo," prozradil Kudlička.

Začal tak řešit nepříjemné dilema, jestli závod skrečovat, nebo skákat pod tišícími prášky. "Nakonec jsem se rozhodl úplně jinak a nechal to být," prozradil na facebooku České atletiky. Kotník ho limitoval hlavně při rozběhu. "Běželo se mi blbě, jako kdybych měl na té noze lyžák, a nakonec jsem málem zapsal jen 540," uvedl Kudlička.

Sedmadvacetiletý bronzový medailista z ME v Curychu se prý cítil jako Achilles, známá postava z řecké mytologie. "Nakonec jsem to nějak vybojoval, šlo to i s jednou nohou," pousmál se Kudlička. "Čtvrté místo nakonec není vůbec špatné, zvládl jsem to vnitřně. Ale dvě výšky až na třetí pokus, to se moc často nestává," komentoval cestu za zdoláním 565 a 575 cm.

Už myslí na olympiádu

Startovní pole mělo stejně jako český tyčkař velké problémy na výšce 565 cm. Podle Kudličky i proto, že vinou nevhodné výšky doskočiště se ho tyče při maximálním ohnutí dotýkaly. "Hodně kluků s tím mělo problémy včetně mě, zasekne se to v šuplíku," řekl dvojnásobný finalista olympijských her. "Myslel jsem, že bych mohl skočit 580, ale jsem realista," uznal.

Skutečnost, že držel se světovou špičkou krok, ho ale potěšila. Na startu totiž s výjimkou silných německých tyčkařů byla kompletní elita včetně světového rekordmana Renauda Lavillenieho. Ten se dokonce pokoušel o vylepšení historického maxima. "Má na to, ale neměl na to dneska. Tím jedním skokem se málem zabil. Tohle je mistrovství světa, tady se nehraje na výkony, tady se hraje na umístění," řekl Kudlička.

Kudlička nyní bude dbát hlavně na zdraví a v následné olympijské přípravě se chystá vylepšovat každý detail. "Nemyslím si, že na olympiádě budou jiní a lepší kluci, než tu byli dneska. Tyčkařská halová sezóna byla nabitá. Já už teď myslím na olympiádu, budu se snažit udělat věci líp a vydržet zdravý. Vím, že se s klukama závodit dá. Myslím si, že když všechno půjde dobře, tak můžu na olympiádě pomýšlet na medaili," dodal s přesvědčením.

Reklama

Související témata: