Hlavní obsah

Čtyři ruští atleti byli pozitivně testování na meldonium

Moskva

Čtyři ruští atleti byli pozitivně testováni na meldonium, jež je od ledna na seznamu zakázaných látek. Informovala o tom Ruská atletická federace, která přistižené sportovce nejmenovala, podle agentury TASS jimi jsou Olga Vovková, Gulšat Fazletdinovová, Andrej Minžulin a Naděžda Kotljarovová.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Národní halový šampionát ruských atletů v Moskvě - ilustrační foto.

Článek

Nejznámější z tohoto kvarteta Kotljarovová, členka stříbrné čtvrtkařské štafety z halového mistrovství Evropy 2013, už o svém pozitivním testu promluvila v neděli.

Zvýšený počet dopingových případů může výrazně poškodit snahu ruské atletiky vrátit se do mezinárodních soutěží. Rusko bylo loni kvůli rozsáhlým dopingovým praktikám dočasně suspendováno a musí dokázat, že neporušuje antidopingové standardy. Pokud se mu to nepodaří, ruští atleti mohou chybět i na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Od 1. ledna, kdy meldonium zařadila na seznam zakázaných látek Světová antidopingová agentura (WADA), na něj byla pozitivně testována stovka sportovců, z toho 16 Rusů. K nejznámějším patří tenistka Maria Šarapovová, plavkyně Julija Jefimovová či rychlobruslaři Semjon Jelistratov a Pavel Kuližnikov.

Reklama

Související témata: