Hlavní obsah

Železného čeká zasedání MOV a pak trénink na jubilejní sezonu

PRAHA

Role jednoho z nejlepších oštěpařů světa trénujícího na sezonu a člena Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se budou v nejbližších dnech prolínat životem Jana Železného. Světový rekordman se příští týden zúčastní zasedání MOV v Turíně a 13. února se vydá k několikatýdennímu tradičnímu tréninkovém kempu do jihoafrického Potchefstroomu.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Jan Železný je funkcionářem MOV, přesto pokračuje v atletické kariéře

Článek

Letošní sezona bude pro Železného jubilejní. Oslaví dvacet let v absolutní špičce a čtyřicáté narozeniny. "Dvacet let je dobré číslo, to málokdo dokázal," řekl v rozhovoru s novináři. A vrcholem by mohla být pátá účast na mistrovství Evropy, které jako jediné ve své kariéře nevyhrál, jen jednou z něj přivezl bronz. Bude také muset plnit zkoušky trenérské školy, do níž se loni přihlásil.

V příštích dnech však bude Železný studovat hlavně program zasedání MOV, které se koná od 7. do 9. února v dějišti zimních olympijských her. Do Turína odjede v pondělí a vrátí se po slavnostním zahájení olympiády v sobotu. "Je mi líto, že neuvidím žádné sporty, ale není čas," uvedl.

Vadí mu zima

Jako člen komise sportovců i komise sportu pro všechny bude plnit funkcionářské povinnosti. Mimo jiné se bude podílet na volbě místopředsedy MOV a dvou členů komise sportovců. Kandiduje například finský hokejista Saku Koivu. "Jsou tam zajímavá jména, ale musím to pořádně prostudovat," uvedl atlet.

Železný se začal připravovat v polovině prosince. Vadí mu zima kvůli házení. "Jinak to celkem ujde. Ale je pravda, že v minus patnácti jsem naposledy házel před dvaceti lety," řekl s úsměvem.

Za doping delší tresty

MOV bude řešit i rozpor mezi kodexem antidopingové agentury WADA a italskou vládou, jež doping považuje za trestný čin. "MOV se proti tomu brání, ale uvidí se, jakou sílu bude mít italskou vládu přesvědčit. Já bych osobně byl pro delší tresty, ale ne radikální," prohlásil Železný. "Spíš by se měly posunout možnosti odhalování zakázaných prostředků," uvedl.

Loni na jaře Železný podstoupil operaci Achillovy šlachy a kvůli tomu chyběl na Zlaté tretře v Ostravě i na MS v Helsinkách. Nyní jeho organismus snáší přípravu i v zimních podmínkách bez problémů. "Uvidíme ale, jestli se achillovka ozve, až ji zatížím naplno," řekl oštěpař.

Do Afriky veze skripta

Trénuje od prosince a nestíhá. Chodil na studium angličtiny a trenérské školy, skripta si vezme i do Afriky. Železný nechce ani naznačit, zda letošní sezona bude jeho poslední. Ani ME v Göteborgu není jeho jedinou prioritou. "Hodně se těším do Ostravy," řekl směrem ke Zlaté tretře. Překvapil i cílem stát se potřetí světovým rekordmanem. Je nejlepší mezi seniory i atlety nad 35 let. V červnu mu bude čtyřicet a může překonat Němce Petera Blanka v této věkové kategorii a jeho výkon 84,06 metru. "Když budu zdravý, tak to můžu to zkusit," usmál se Železný.

Reklama