Hlavní obsah

Jak sáhnout na medaile i venku? Správně namíchat přípravu, tuší Maslák s Holušou

Praha

Halový vrchol v podobě mistrovství světa zvládli excelentně. Čtvrtkař Pavel Maslák se z amerického Portlandu vracel se zlatou medailí, mílař Jakub Holuša se stříbrem. Jenže čas oslav a kochání se parádními finiši pomalu končí. Sotva vystoupili po dlouhé cestě z letadla, už přemítali, jak si zimní pohodu přenést do letních bojů na evropském šampionátu v Amsterdamu a olympiádě v Riu.

Atleti Pavel Maslák a Jakub Holuša se vrátili do Prahy.Video: Sport.cz

 
Článek

Vloni se jim to úplně nepovedlo. Shodně si se zlatými medailemi na krku užívali zasloužených ovací na halovém evropském šampionátu v Praze, ale na mistrovství světa v Pekingu pak končili v rozběhu. Jak se toho letos vyvarovat?

Pět týdnů v Africe

„Celou přípravu posuneme. Bude delší než obvykle, začneme jakoby od začátku jako před halou, protože tam jsem měl vždycky lepší formu,“ plánuje Maslák. Po týdnu volna tak už vyrazí na pětitýdenní soustředění do Jihoafrické republiky, první závody sezóny plánuje na 20. května při Zlaté tretře.

I Holuša je o loňskou zkušenost bohatší. „Vždycky si myslím, že mě hala nakopne a v létě budou padat medaile. Ale neplatí, že když byl Holuša stříbrný na halovém mistrovství světa, bude stříbrný i na olympiádě,“ upozorňuje.

Holuša tak plánuje závodit do půlky června a pak se přesune do Alp, kde se bude chystat na olympiádu. „Do Ria budu chtít co nejpozději, abych závodil deset dnů po návratu z hor,“ říká.

Oba medailisté ale mají ve svých plánech i druhý letní vrchol – červencové mistrovství Evropy v Amsterdamu. „Každá šance se má využít naplno. Budu se připravovat tak, abych tam získal medaili,“ plánuje Holuša. Maslák se tolik ke kontinentálnímu šampionátu upínat nebude. „Poběžím tam dvoustovku, spíš v rámci tréninku,“ říká.

Déšť při vyhlášení nevadil
Slavnostní nástupy na plochu před startem disciplíny, hudba v průběhu závodů. A také slavnostní ceremoniály venku. Atletický halový světový šampionát v Portlandu se shlédl v inovacích, ne všechny se setkaly s nadšením. Ale oba čeští medailisté nelitovali, že si pro své kovy museli z Oregon Convention Centra na venkovní prostranství.„Mně se ty změny líbily. Nástupy byly super, mohly závody zatraktivnit. A vyhlašování jsem měl pěkné, byla tam spousta lidí, kolem nichž jsme probíhali a plácali si s nimi,“ popisoval vítěz čtvrtky Pavel Maslák. Stříbrný z patnáctistovky Jakub Holuša při svém ceremoniálu zmokl, ale to mu radost nekazilo. „Jak vyhrál domácí Centrowitz, tak i na náměstí dorazilo hodně lidí, byla to příjemná změna,“ měl jasno Holuša.Šéftrenér Tomáš Dvořák ale doufá, že se ceremoniály vrátí pod střechu. „Přišlo mi to jako zneuctění medailistů. Někteří si z toho dělali srandu, a když se u toho americké čtvrtkařky natáčely na telefon, tak mi z toho bylo na zvracení,“ říkal bývalý desetibojař.

Reklama

Související témata: