Hlavní obsah

Skvělí Češi! Keňa nebyly vyhozené peníze, hřálo Homoláče. Jsem zpátky, jásala Vrabcová

Michal OsobaPrávo

Sen o maratónu v olympijském Riu zase získal o něco konkrétnější podobu. Vytrvalci Jiří Homoláč a Eva Vrabcová-Nývltová prokázali při Sportisimo pražském půlmaratónu skvělou formu, své osobní rekordy vylepšili o více než minutu a získali další sebedůvěru pro pokus o nominaci do Ria.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nejlepší český běžec Jiří Homoláč v cíli 18. ročníku pražského půlmaratonu.

Článek
Fotogalerie

Ve středu se vrátil z keňského Itenu, kde dva a půl měsíce výkonnostně rostl po boku tamních skvělých vytrvalců. A hned první start po návratu Homoláčovi ukázal, že mu čtvrt roku v Africe šlo k duhu. Však také za cílem dával najevo svou obrovskou radost. „Nebyly to vyhozené peníze, něco mi to dalo,“ hřálo Homoláče.

Do Amsterdamu ve třech

Časem 63:50 suverénně pokořil půlmaratónský limit pro mistrovství Evropy v Amsterdamu, jeho maximum přitom mělo do sobotního dopoledne hodnotu 65:41. Však měl také za cílem obrovskou radost… „Já se po příletu cítil výborně, věřil jsem, že pod 64 minut musím zaběhnout, i kdybych nechtěl,“ věřil si běžec z Chudčic u Brna.

„Na desátém kilometru jsem si dokonce říkal, že by to mohlo být i pod 63 minut, ale pak jsem měl drobnou krizi. Ale věřím, že se mi to může třeba příště povést,“ říká Homoláč, jehož do Amsterdamu doprovodí i Milan Kocourek a Vít Pavlišta, kteří splnili mírnější limit a na mistrovství Evropy se tak může představit i české družstvo. „Jsem rád, že se to povedlo i ostatní klukům,“ těšilo Homoláče.

Ani Vrabcová si nemohla být jistá, co od sebe čekat. Běžkyně na lyžích v zimě bojovala s poruchou příjmu potravy, v zimě absolvovala jediný závod. Jenže na běžeckou sezónu se nachystala skvěle, výkon 1:11:06 je druhý nejlepší v české historii, od 22 let starého národního rekordu Aleny Peterkové ji dělily pouhé čtyři sekundy.

Čtyři sekundy od rekordu

„My původně pomýšleli na tempo kolem 1:12, až během závodu mi můj vodič Ondra říkal, že běžíme třeba o 30 sekund rychleji. Když jsem vbíhala do cílové rovinky, viděla čas 1:10:59 a věděla, jak je rovinka dlouhá, tušila jsem, že už to nevyjde,“ popisovala. „Ale příště se o něj určitě pokusím. Teď jsem maximálně spokojená s návratem po dlouhé pauze. Trvalo to déle, než jsme čekali, ale teď jsem šťastná, že zase můžu závodit a jsem zpátky,“ pochvalovala si.

Teď už mají oba nejlepší Češi v kalendáři zakroužkované maratónské závody. Homoláč Hamburk 17. dubna, Vrabcová Prahu 8. května. „Ale nemyslím, že by dnešní výkon ukazoval, že mám maratón v kapse. Určitě je to motivace k další práci a ukázka, že když všechno půjde hladce, limit by mohl být v mých silách,“ věří Vrabcová, kterou čeká premiéra na distanci dlouhé 42 195 metrů a potřebuje pokořit čas 2:35. „Prahu jsem si vybrala, protože jsem trochu nacionalista, doma se mi běhá výborně,“ usmívala se běžkyně z Trutnova.

Homoláč, jenž potřebuje výkon 2:15, má maratón v české metropoli až jako rezervu. „Hamburk je sedmnáct dnů po soustředění, měla by být největší forma po návratu z hor. A kdyby se to náhodou nepovedlo, zkusím ještě Prahu,“ říká. „Já věřím, že to Jirkovi vyjde a bude mi moct dělat v Praze vodiče,“ usmívá se Vrabcová-Nývltová.

Reklama

Související témata: